"Bela smrt": Evo koliko šećera smemo da unosimo dnevno

Iako birate zdravu hranu, to ne znači da možete da se opustite i jedete koliko god želite. Ovo posebno važi za namirnice koje su bogate šećerom, bez obzira na to da li je reč o prirodnom ili veštačkom.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2018.

14:09

Foto: Thinkstock ilustracija

Ovih dana na internetu se mogu pronaći razni saveti o konzumiranju šećernih napitaka i hrane, ali dobro je znati da zvanična preporuka dnevnog unosa šećera ne postoji.

Ipak, određene organizacije su odredile granicu - dnevni limit, na osnovu kojeg možemo da odredimo svoj unos ove materije.

Uprava za kontrolu hrane i lekova (FDA) sugeriše da od ukupne količine dnevno unetih kalorija dodati šećer ne bi trebalo da predstavlja više od 10 odsto.

Ako se vaša ishrana zasniva na unosu 2.000 kalorija, to znači da treba da unosite 52 grama (12 kašičica) šećera dnevno ili 364 gr (84 kašičice) šećera nedeljno.

Sa druge strane, Svetska zdravstvena organizacija (World health organization) sugeriše da bi trebalo najviše da unosimo 25 grama (šest kašičica) na dan dodatog šećera ili 175 gr šećera (42 kašičice) nedeljno.

Šta se dešava kada unosimo previše šećera?

U kratkom periodu, neželjni efekti unosa previše šećera uključuju problem sa koncentracijom, promenu rapoloženja, iznenadne padove šećera u krvi. Previše šećera (posebno u hrani koja ima visok glicemijski indeks) takođe je povezano sa pojavom akni i prevremenim dobijanjem bora.

Na duže staze, kod onih koji redovno konzumiraju prerađenu hranu bogatu šećerom to može da dovede do raznih upala u telu, prekomerne gojaznosti, može čak i povećati šanse za nastanak i razvoj drugih hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes.

"Niko ne dobija preveliku težinu zbog šećera u mleku. Ista stvar važi za sveže voće. Problem je s hranom koja ima visok sadržaj dodatih šećeria", napominju stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: