Stručnjaci: Koliko voća zaista smemo da jedemo?

Stiv Džobs, saosnivač kompanije Epl (Apple), bio je poznat po svojoj ishrani koja se bazirala na voću, verujući da ono čisti njegovo telo od štetnih toksina. Sa druge strane, glumac Ešton Kučer je prihvatio Džobsovu dijetu na voću, sve dok nije završio u bolnici zbog problema sa pankreasom.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 13.06.2018.

19:01

Stručnjaci: Koliko voća zaista smemo da jedemo?
Foto: Thinkstock ilustracija

Pa, da li je dobro za nas da jedemo dosta voća?

"Glavna zabrinutost kod preteranog unosa voća je zbog prirodnog šećera. Dok voće uglavnom sadrži dosta šećera, istraživanja konstantno povezuju konzumaciju celog ploda sa smanjenim rizikom za razvoj gojaznosti i drugih metaboličkih bolesti", ističe doktor Robert Lustig, autor knjige o ishrani pod nazivom "Fat Chance".

Voće takođe sadrži i druge sastojke koji ublažavaju rizik od šećera, piše "Tajm" (Time).

Kako objašnjava stručnjak, ono sadrži rastvorljivo i nerastvorljivo vlakno. Zajedno, ove dve vrste vlakana formiraju neku vrstu "rešetke" u unutrašnjoj strani duodenuma u tankom crevu. "Rešetka" sprečava da se znatan deo šećera voća apsorbuje ranije tokom procesa varenja.

"Poput zaustavljanja talasa cunamija, praveći podvodni zid, ova barijera ograničava apsorpciju šećera tako da ne opterećuje jetru", objašnjava Lustig.

Osim što pomaže u kontroli apsorpcije šećera iz voća, kombinacija rastvorljivog i nerastvorljivog vlakna iz cele voćke takođe podstiče varenje.

"Vaše crevo signalizira mozgu da ste siti kada ono što ste pojeli napuni vaš treći deo tankog creva - ileum. Tada vlakna pomažu molekulima hrane da popune brže ileum, zbog čega ćete se brže osećati sitim, u odnosu na to kada biste jeli hranu bez vlakana."

Ipak, preterana konzumacija voća ima svoje loše strane. Preterani unos svežeg voća može da izazove dijareju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: