Koliko je doručak bitan obrok za decu?

Istražitelji sa Bajlor medicinskog koledža Univerziteta u Hjustonu želeli da su da provere koliko prvi obrok može uticati na sposobnost učenja kod dece.

Zdravlje

Izvor: Independent

Četvrtak, 11.08.2016.

13:29

Default images
Foto: Thinkstock

Naime, 130 dece, starih od 8 do 10 godina, proveli su tri noći učestvujući u istraživanju merenja uticaja doručka na kognitivne funkcije.

Deca su radila serije kognitivnih testova koje su merile njihovu pažnju pre i posle doručka, impulse i kratkoročne sposobnosti pamćenja, kao i brzinu primanja i obrade informacija.

Rezultati su pokazali da nije bilo značajnog efekta na mogućnosti dece da brže i efikasnije rešavaju testove, što je dovelo istraživače do zaključka da doručak nema kratkotrajan efekat na neuropsihološke funkcije kod zdrave školske dece.

Dve studije o uticaju doručka na razmišljanje kod dece, iz 2005. i 2009., pokazala su povezanost doručka sa boljim kognitivnim funkcijama, ali su razlike bile male.

Naravno, doručak bogat proteinima i hranljivim materijama jeste najvažniji obrok zbog energije koju nam pruža za ceo dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: