7 poželjnijih zamena za beli šećer

Dodavanje šećera ne pridonosi zdravlju, ali je jedan od najčešće korišćenih dodataka hrani. S obzirom da je dobro poznato kako je beli šećer najmanje zdrav, saznajte kojih se sedam manje štetnih alternativa nudi na tržištu i na koje načine je najbolje ih koristiti

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 26.10.2012.

08:30

Default images

1. Agava nektar (60 kalorija po kašičici)

Sadrži 50 posto više kalorija od belog šećera, ali je isto toliko i slađi pa se koristi u puno manjim količinama. S obzirom da 90 posto nektara agave čini fruktoza ne preporučuje se česta upotreba jer ishrana krcata fruktozom u kratkom vremenu može uzrokovati otpornost na insulin.

2. Javorov sirup (52 kalorije po kašičici)

Za razliku od onog koji se koristi za palačinke i ostalih šećera, pravi javorov sirup sadrži više mangana, riboflavina (vitamina B2), cinka, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma.

3. Med (64 kalorije po kašičici)

Najsavršeniji proizvod prirode bogat je glukozom, najjednostavnijim oblikom šećera, zbog čega je odličan izbor nakon vežbanja. Dobro je znati i da obrađeni med nije ništa manje hranjiv od sirovog. Štaviše, grejani i filtrirani med sadrži čak i više antioksidansa.

4. Melasa (58 kalorija po kašičici)

Gusti, slatki tamnosmeđi ili tamnozeleni sirup nastaje kao ostatak nakon kristalizacije u postupku proizvodnje šećera. Kašičica melase osigurava deset posto dnevne preporučene količine bakra, gvođža, kalcijuma, megnezijuma i kalijuma.

Svetlije varijante melase sadrže manje hranjivih materija i više šećera. 5. Stevija (nula kalorija po kašičici)

Derivat lista istoimene biljke, stevija je prirodni zaslađivač koji snižava nivo šećera u krvi, visoki krvni pritisak i smanjuje osećaj gladi. Čak je 300 puta slađa od belog šećera pa se koristi u minimalnim količinama.

6. Turbinado šećer (45 kalorija po kašičici)

Smeđkasta boja ovog sirovog šećera kojem je u centrifugi isprana melasa dolazi upravo od melase. Razlika između turbinado i belog šećera, kad je reč o hranjivosti, zanemariva je.

7. Smeđi šećer (52 kalorije po kašičici)

Dok za smeđi pirinač važi da je zdraviji od belog jer je nerafinisan, nije isti slučaj sa smeđim šećerom. Nije smeđ zato jer je nerafinisan, već zato što mu je dodata melasa. Zbog toga ga takođe treba koristiti u malim količinama za pojačavanje ukusa namirnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: