Sopstveno salo za novo telo

Primarijus dr Milan Colić, o novinama u estetskoj hirurgiji i procedurama za podmlaĐivanje koje su trenutno najtraženije: Preraspodela masnog tkiva je pravi hit, ono što se uklanja liposukcijom, a nekada se bacalo, sada se čuva i koristi za liposkulpturu i lipofiling

Zdravlje

Izvor: Izvor: B. Laæarak / Veèernje novosti

Subota, 12.07.2014.

15:51

Default images

Ako niste zadovoljni svojim izgledom možete da iskoristite pauzu za ručak i da brzo i bezbolno „promenite lični opis“. Za pola sata estetski hirurg može da vam izravna bore ili ispuni usne hijaluronskom kiselinom i na posao ćete se vratiti kao potpuno nova osoba. Ovakve procedure kojima se za kratko vreme postižu značajni rezultati su hit svuda u svetu, pa i kod nas.

Ipak, uvećanji grudi je i dalje jedna od najtraženijih intrevencija u klinikama za estetsku hirurgiju, a dosta se rade i operacije nosa, popunjavanje bora, uvećanje usana, transplantacija kose i estetska hirurgija muških i ženskih polnih organa.

- Poslednjih godina se znatno promenio odnos muškaraca prema estetskoj hirurgiji - kaže u intervjuu „Večernjim novostima“ primarijus dr Milan Colić, specijalista opšte hirurgije i jedan od vlasnika Klinike „Colić“ u Beogradu. - Oni čine čak 30 odsto zainteresovanih i zahtevaju gotovo iste intervencije kao i žene. Međutim, kao pacijenti su daleko zahtevniji od žena, mnogo plašljiviji, i teže se sa njima radi.

Koje sve delove tela estetski hirurg može da ulepša?

- Gotovo da nema mesta na ljudskom telu koje ne možemo da dovedemo do savršenstva. Na nama je veliki pritisak da se nove procedure što brže izvedu i da imaju što kraći postoperativni tok, kako bi se klijenti što pre vratili normalnim životnim aktivnostima. Zbog toga sada najčešće radimo niz manjih procedura kako bismo odložili velike. Ali da bi to dalo željene rezultate, mora da se počne na vreme.

Kada je pravo vreme za estetsku hirurgiju?

- To umnogome zavisi od kvaliteta kože i genetike. S obzirom na letnju sezonu, koje su trenutno najtraženije intervencije?

- Kao i uvek uoči letnjeg odmora najčešće nam dolaze sa zahtevom kako da što pre oslabe, najbolje od srede do petka, bez gladovanja i bez truda. Mi smo takav narod, imamo daleko jači apetit od karaktera, ne možemo da odolimo pred raznim đakonijama, a često se i frustracije leče hranom, što nije dobro.

Na koji način se ovaj problem najuspešnije rešava?

- Radimo neoperativnu proceduru lečenja gojaznosti ubacivanjem silikonskog balona u želudac. Ovo smo primenili kod oko 400-500 pacijenata i imamo jako dobre rezultate. U proseku se za šest meseci izgubi oko 17 kilograma, a rekord je bio 40 kilograma. Intervencija se radi u analgosedaciji, pacijent zadrema, mi prvo uradimo gastroskopiju, i ako je želudac u redu, nema čira i drugih oboljenja, ubacujemo balon i punimo ga sa pola litre fiziološkog rastvora (slane vode). U rastvor se dodaje plava boja za farbanje kolača, koja služi da ukaže na problem ako se nešto desi balonu, pacijent tada mokri plavo. Balon bućka u želucu, udara u zidove i stalno šalje signal mozgu da je želudac delimično pun. Zapravo je trećina želuca puna, jer je njegova zapremina od 1,5 do 2 litra.

Kojim zahvatima se najčešće podvrgavaju muškarci?

- U mlađem uzrastu u poslednjih 10 godina bilo je dosta intervencija zbog ginekomastije - uvećanja tkiva grudi. U poznijim godinama najčešće nam se obraćaju sa zahtevom da im uradimo transplantaciju kose. Imamo robot mašinu koja pomaže u ovoj proceduri a takođe možemo da uradimo i transplantaciju trepavica i obrva. Muškarci su veoma zainteresovani za kompletne intervencije na licu, liposukciju i za povećanje muškog polnog organa što se danas radi drugačijom metodom i ima mnogo manje komplikacija. Ova procedura se sada radi sopstvenim masnim tkivom. Srbija je i dalje veliki autoritet u svetu kada je reč o intervencijama promene pola.

Šta je još novina u estetskoj hirurgiji?

- Novo je to da salo i masno tkivo koje se uklanja liposukcijom, a koje smo nekada bacali, danas čuvamo i radimo sa njima liposkulpturu (oblikovanje tela) i lipofiling (podmlađivanje kože). Preraspodela sopstvenog masnog tkiva je pravi hit, a može da se ubrizgava u bore, popravlja kvalitet kože i hrani je. Vremenom mišići atrofiraju i lice polako pada, gubi se tonus mišića i kože, nestaje potkožna mast i to je ključ starenja. A masno tkivo je prirodni materijal. U kojim regijama masno tkivo može da se koristi?

- Sa razvojem matičnih ćelija i genetike pokušavamo da zamenimo ili potisnemo silikonske implante za povećanje grudi i da tu intervenciju radimo sopstvenim masnim tkivom. To još ne može da se radi, ali smo na pragu rešenja kako da usavršimo mehanizam stabilizacije masnog tkiva da se ne resorbuje, što će verovatno da se postigne uz pomoć matičnih ćelija.

Da li uvećanje grudi ima rok trajanja?

- Ranije je bilo uvreženo mišljenje da implantati imaju rok trajanja 10 godina, i da nakon toga moraju da se menjaju. Na mnoge današnje se daje doživotna garancija. To je garancija na kvalitet materijala, a ne na operaciju, jer posle nje može da se desi mnogo toga što može da utiče na krajnji ishod izgleda implanta - trudnoća, slabljenje, gojenje, što sve može da dovede do deformiteta tkiva. Ljudsko tkivo nije drvo, nije tvrd materijal ili kamen da možete da ga izvajate. Vremenom ljudsko tkivo se definiše, pomera i namešta.

A koliko traju efekti uvećanja usana?

- Usne ne mogu da se povećaju trajno. Trajnost je jednako opasnost. Za ovu namenu treba koristiti isključivo preparate hijaluronske kiseline, sada već imamo treću i četvrtu generaciju ovih proizvoda, koji su veoma bezbedni, ali moraju da se ponavljaju nakon šest meseci. Silikon koji je nekada stavljan izaziva velike komplikacije koje danas imamo priliku da vidimo.

Za koje je još materijale vreme pokazalo da su štetni?

- Najveći problem je tečni silikon koji se i dalje u našoj zemlji ubrizgava u usne kao trajni materijal pod imenom biopolimerni gel. Često nam dolaze žene sa zahtevom da im izvadimo taj implant kad krene zgrušavanje, pretvaranje u tvrdu masu, a to je veoma teško ukloniti. Sa druge strane hijaluronska kiselina se resorbuje, ona je sastavni deo ljudske kože.

Kada je vreme da se prekine sa estetskom hirurgijom?

- Svi koji dolaze kod estetskog hirurga trebalo bi da znaju da je svaka reoperacija mnogo rizičnija od operacije. Najbolji su oni pacijneti koji dođu i kažu mi bismo nešto promenili šta predlažete. Traže savet. Oni imaju najmanje komplikacija i reklamacija, jer mi poštujemo najjednostavije pravilo: sa minimalnom intervencijom postići maksimalni efekat.

Foto: saavem/Freeimages

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: