Tumori kod dece drugačiji nego kod odraslih: Podmukliji ali zahvalniji za lečenje VIDEO

Udruženje "Nurdor" mesec septembar obeležava kao Zlatni septembar - mesec podrške deci koja se bore sa malignitetom

Izvor: B92, Prva
Podeli
Foto: Shutterstock/Frame Stock Footage
Foto: Shutterstock/Frame Stock Footage

Maligne bolesti, kao što znamo, ne zaobilaze nažalost ni decu. Konkretno, u našoj zemlji, jedno dete svakog dana oboli od raka... Udruženje "Nurdor" mesec septembar obeležava kao Zlatni septembar - mesec podrške deci koja se bore sa malignitetom.

Doktorka, pedijatar i onkolog sa Instituta za majku i dete, Dragana Aleksić, i Tamara Kvarić ispred udruženja "Nurdor", bile su gošće u današnjoj emisiji "150 minuta" televizije Prva. Doktorka je govorila o malignitetu kod dece ističući da je on, kada pogodi taj uzrast, vrlo podmukao, dok je, sa druge, vedrije strane, zahvalniji za lečenje.

"Maligne bolesti su vrlo podmukle, posebno kod dece. Simptomi mogu dugo izostajati, a i kada se jave, obično ne privlače pažnju roditelja i lekara. Tek kada se jave ozbiljniji simptomi, kao što su otekline na telu, ili pojava limfnih čvorova na mestima gde ih ne primećujemo ili uvećan trbuh... E tek kada te i druge tegobe traju duže vreme, ili se uz to i pojave nove, nažalost tek tada pomislimo na tumor", priča doktorka i dodaje da postoji velika razlika između tumora kod dece i kod odraslih.

"Kod dece se javlja drugi tip tumora. Kod dece su dominantni embrionalni tumori, to su tumori nezrelih ćelija. Jako brzo rastu. Međutim, tumori kod dece su mnogo zahvalniji za lečenje", priča doktorka, a detaljnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu