Najveća epidemija poslednjih godina ubila četiri bebe: "Deca su najugroženija"

Čile je pogođen najgorem epidemijom respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) u poslednjih nekoliko godina, usmrtivši četiri bebe i opteretivši kapacitete pedijatrijskih jedinica intenzivne nege u zemlji.

Zdravlje

Izvor: Dnevnik.hr

Subota, 10.06.2023.

09:32

Default images
Foto: Profimedia

Majka jedne od preminulih beba, Jesenija Sančez, rekla je da je čekala od 8 do 22 sata da hitna pomoć prebaci njeno dete na intenzivnu negu. U to vreme njena beba je imala dva srčana zastoja, rekla je Sančez, koja je iz Kilpea u gradskoj oblasti Valparaiso.

Izveštaj čileanskog Ministarstva zdravlja u petak pokazao je da je prosečna popunjenost pedijatrijskih jedinica intenzivne nege u zemlji dostigla 94%.

"Iako se virus (RSV) očekivao, suočavamo se sa jednom od najvećih epidemija poslednjih godina", rekla je ministarka zdravlja Simena Agilera i dodala da su deca mlađa od godinu dana najugroženija.

"Ozbiljnost ove epidemije povezana je sa niskom cirkulacijom virusa tokom pandemije kovid-19, rekla je ona i dodala da je "sada drugačija imunološka situacija, veća ranjivost, a to nas dovodi do neuobičajeno visoke cirkulacije ovog virusa".

Vlada je kritikovana zbog, kako neki kažu, sporog sprovođenja kampanje javnog zdravlja pre početka zime na južnoj hemisferi.

Bolesti disajnih puteva u Čileu imaju tendenciju da naglo rastu zimi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: