Liči na prehladu, a može da bude i smrtonosna: Sve o novoj bolesti koju prenose krpelji

Radi se o bolesti koju šire krpelji i koja potencijalno može biti smrtonosna.

Izvor: Glossy
Podeli
Foto: Shutterstock/sruilk
Foto: Shutterstock/sruilk

Babeziozu je jako lako pomešati sa letnjom prehladom, a često je i asimptomatska. Stručnjaci upozoravaju kako su u Sjedinjenim Američkim Državama značajno porasli slučajevi zaraze, te da babezioza može biti i opasna po život.

Oni koji imaju slabiji imunitet su prvi na udaru.

Kod nekih pacijenata dolazi do komplikacija kao što su trombocitopenija ili bubrežna insuficijencija, a period inkubacije je nešto duži, od 36 do 48 sati.

Babezioza se može lečiti lekovima koji su uobičajeno dostupni kao što su azitromicin i atovakon, ako se otkrije na vreme.

"Lajmska bolest se može proširiti po celom telu od zglobova do nervnog sistema, dok babezioza nema isti obrazac širenja. Međutim, i ona može biti opasna po život", kaže dr. Prit sa klinike Mejo.

Naučnici pozivaju države da povećaju edukciju ljudi o postojanju opasnosti od usled povećanje aktivnosti krpelja. Zimske temperature ispod nule mogu pomoći da se ubije populacija krpelja, ali prošla zima je bila blaga u većem delu Sjedinjenih Država, kao i u čitavom svetu.

Kada su mere prevencije u pitanju, izbegavajte mesta na kojima se krpelji inače nalaze, a ako baš provodite vreme u prirodi, trudite se da nosite duge rukave i garderobu koja prekriva kožu jer krpelji ne mogu da ugrizu na taj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu