Uvek se razbolite na odmoru? Niste baksuz, ovaj simptom pogađa 81 odsto ljudi

Koliko puta ste, u svom životui, pomislili: Kakav sam baksuz? Ali, ne, ovaj put ne pričamo o poslovnim neuspesima ili propuštenim prilikama, već o izazovu koji muči čak 81% lljudi, ako je verovati podacima ankete.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 06.06.2023.

12:09

Uvek se razbolite na odmoru? Niste baksuz, ovaj simptom pogađa 81 odsto ljudi
Foto: Shutterstock/fizkes

Naime, prema nedavnom istraživanju kompanija HanseMerkur i Appinio, gorepomenuta cifra, izražena u procentima, jeste udeo građana Nemačke koje pogodi neka od tegoba tokom putovanja, piše Bild.

Taman što uštede novac, koji skupljaju mesecima, i naprave raspored na poslu oko odmora, onda organizuju prevoz do aerodroma i bukiraju smještaj, misleći da konačno mogu da se opuste, zaposleni se suoče sa novim stresom.

Skoro polovina ispitanika se u proteklom periodu razbolela na odmoru u Evropi, a 23,8 odsto na daljim destinacijama. Možda niste znali, ali čak postoji definisan fenomen razboljevanja na odmoru, poznat i kao “bolestan u slobodno vreme”.

Ali, ne brinite, ne tera vas maler, postoji sasvim logično, fiziološko objašnjenje za to. Dok radite, nivo adrenalina je često visok u stresnim fazama, što vas tera da radite najbolje što možete i maskira prve moguće znake bolesti.

Ukoliko nivo adrenalina opadne na početku odmora, patogenima je lakše da se razmnože, jer je telo “okupirano” procesom prelaska sa stresa na oporavak ili su simptomi tada prvi put primetni. Tako je i za vikend.

Svaka peta osoba u Nemačkoj se razboli krajem radne nedjelje.

Sprovedena anketa je analizirala i vrstu oboljenja, a ovako stoje stvari u procentima:
  • Prehlada
  • Gastrointestinalne tegobe
  • Kožni problemi (ujed komarca, opekotine od sunca)
  • Sunčanica
  • Istegnuća i povrede tokom treniranja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: