Revolucionarni tretman u borbi protiv bolesti: Blokira rast tumora i efikasan je protiv raka jajnika

Hiljade žena koje boluju od raka jajnika mogle bi da imaju koristi od revolucionarne kombinacije lekova, nakon što je utvrđeno da ta kombinacija značajno smanjuje tumore kod skoro polovine pacijentkinja.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.06.2023.

08:46

Revolucionarni tretman u borbi protiv bolesti: Blokira rast tumora i efikasan je protiv raka jajnika
Foto: EPA-EFE/Nathalia Aguilar

Novi tretman blokira rast tumora, pomažući da se bolest drži na "odstojanju" godinama. Stručnjaci su rekli da su "fantastični" i "veoma uzbudljivi" rezultati kliničkih ispitivanja kombinacije lekova, predstavljeni na najvećoj svetskoj konferenciji o raku ovog vikenda, pokazali da je "daleko efikasnija" od bilo koje dostupne opcije, preneo je "Gardijan".

Jedna pacijentkinja koja je osetila benefite ove kombinacije ispričala je kako su je lekari upozorili da ne mogu ništa da urade nakon što se njen rak jajnika opstajao uprkos hemoterapiji i hormonskoj terapiji.

Ali revolucionarni tretman joj je sada pomogao da pobedi bolest drugi put. Njeni tumori su nestali, dok najnoviji rezultati skeniranja ne pokazuju nikakve dokaze o bolesti.

Ispitivanje faze dva, koje su vodili fondacija Rojal Marsden NHS i Institut za istraživanje raka iz Londona, testiralo je lek avutometinib, pojedinačno, ali i u kombinaciji sa defactinibom, kod 29 pacijenata.

Rezultati ispitivanja pokazuju da je skoro polovina pacijentkinja na novoj kombinaciji lekova - 45 odsto - primetila da su se njihovi tumori značajno smanjili.

Pokazalo se da je ova metoda skoro dvostruko efikasnija od sledećeg najboljeg tretmana - trametiniba, koji ima procenat uspešnosti od 26 odsto.

Ishodi su bili još bolji kod pacijentkinja sa određenom mutacijom, sa 60 odsto pacijenata sa tumorom jajnika izazvane onkogenom KRAS, kod kojih je viđeno smanjenje kancera nakon tretmana.

Skoro trećina, odnosno 29 odsto pacijenatkinja bez mutacije, takođe je imala ohrabrujući odgovor, što je takođe poboljšanje u odnosu na standardni tretman.

Sve pacijentkinje su imale serozni karcinom jajnika niskog stepena, koji obično pogađa mlađe žene, navodi ''Gardijan''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: