Noćno znojenje vam ne da mira: Može da bude važan znak narušenog zdravlja

Noćno znojenje je česta pojava koja može izazvati nelagodu i poremetiti kvalitet sna.

Izvor: B92, Jovana Hadžijojić
Podeli
Ilustracija, foto: depositphotos/innovatedcaptures
Ilustracija, foto: depositphotos/innovatedcaptures

U nastavku teksta ćemo istražiti uzroke i moguće načine za ublažavanje ovog problema.

Takođe, treba da imate na umu da bi usled ove pojave trebalo da konsultujete vašeg lekara, jer noćno znojenje može da bude alarm za uzbunu.

Noćno znojenje – hiperhidroza sna

Noćno znojenje, poznato i kao hiperhidroza sna, jeste stanje u kojem se osoba intenzivno znoji tokom noći, što može dovesti do neugodnog osećaja vlage na koži. Ovo stanje može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući hormonalne promene, bolesti, upotrebu lekova, način ishrane ili jednostavno atmosferske uslove poput pregrejanosti spavaće sobe.

Bez obzira na uzrok, noćno znojenje može biti neugodno i može značajno uticati na opšte zdravstveno stanje. Srećom, postoje razni načini na koje možete ublažiti noćno znojenje, od promena u ishrani i načinu života do medicinskih tretmana. Važno je utvrditi uzrok noćnog znojenja i potražiti savet lekara kako bi se pronašlo najbolje rešenje za ovaj problem.

Šta su uzroci noćnog znojenja

Uzroci noćnog znojenja mogu biti različiti, a neki od najčešćih uključuju hormonske promene, kao što su menopauza ili muška andropauza, infekcije i bolesti, poput tuberkuloze, HIV-a, limfoma ili leukemije.

Još neki faktori koji mogu izazvati noćno znojenje su upotreba određenih lekova kao što su antidepresivi, kortikosteroidi ili aspirin, ali i prekomerno konzumiranje alkohola, ishrana koja je bogata začinima i masnom hranom.

Među uzročnicima noćnog znojenja neretko se mogu naći stres i anksioznost ili jednostavno individualne varijacije u termoregulaciji organizma. Ukoliko se noćno znojenje javlja često, stručnjaci savetuju konsultacije sa lekarom.

Znojenje tokom noći ukazuje na smrtonosnu bolest?

Znojenje tokom noći nije uvek znak smrtonosne bolesti.

Često je noćno znojenje uzrokovano manje ozbiljnim uzrocima, međutim, ova pojava može biti i simptom ozbiljnijih bolesti, poput tuberkuloze, HIV-a, limfoma ili leukemije, te stoga ne treba ignorisati česte epizode noćnog znojenja.

Noćno znojenje kod muškaraca i žena

Iako noćno znojenje nije neobična pojava kod muškaraca i žena, razlike u hormonskom statusu mogu uticati na učestalost i intenzitet ovog stanja kod oba pola. U nastavku ćemo govoriti o sličnostima i razlikama kada je ova pojava u pitanju kod polova.

Razlike u noćnom znojenju među polovima

Kao što je već naglašeno, razlike u noćnom znojenju kod muškaraca i žena mogu biti povezane s različitim hormonskim statusom. Na primer, kod žena se noćno znojenje češće javlja tokom perioda menopauze, kada telo smanjuje proizvodnju estrogena. Osim toga, žene su sklonije iskustvima noćnog znojenja tokom menstrualnog ciklusa.

S druge strane, kod muškaraca, noćno znojenje može biti povezano s andropauzom, što je slično menopauzi kod žena i uzrokuje smanjenje nivoa testosterona. Međutim, muškarci su takođe skloniji noćnom znojenju ako uzimaju lekove poput antidepresiva ili lekove za snižavanje krvnog pritiska.

Noćno znojenje kod muškaraca i potencijalni osnovni uzroci

Noćno znojenje je vrlo čest problem među muškarcima, a može biti uzrokovano različitim faktorima. Hormonske promene su jedan od mogućih uzroka noćnog znojenja kod muškaraca. Smanjenje nivoa testosterona ili povećanje nivoa kortizola može dovesti do noćnog znojenja, a ove promene se obično javljaju kod muškaraca u srednjim godinama.

Infekcije poput tuberkuloze ili HIV-a mogu uzrokovati noćno znojenje, a muškarci koji pate od ovih infekcija često se žale na ovu neprijatnu pojavu.
Rak je još jedan mogući uzrok noćnog znojenja s obzirom na to da je limfom posebno povezan s noćnim znojenjem, a muškarci koji pate od ove vrste raka često se žale na ovaj simptom. Bolesti srca mogu uzrokovati noćno znojenje kod muškaraca, posebno kod onih koji su imali srčani udar ili druge vrste srčanih bolesti.

Stres i anksioznost su takođe česti uzroci noćnog znojenja kod muškaraca. Nuspojave lekova su još jedan čest uzrok noćnog znojenja te ako muškarac pati od noćnog znojenja, trebalo bi da razmotri poremenu terapije i uključivanje alternativnih metoda lečenja, u dogovoru sa lekarom. Na samom kraju, previše pokrivanja ili pretopla odeća mogu dovesti do noćnog znojenje kod muškaraca. Stoga je važno omogućiti da soba bude dovoljno hladna i da se koristi adekvatna količina pokrivača.

Noćno znojenje kod žena i uticaj hormonskih promena

Noćno znojenje je uobičajen problem koji pogađa i žene, posebno tokom razdoblja hormonskih promena poput menopauze. Tokom menopauze, žensko telo prolazi kroz dramatične hormonske promene, sa posebnim akcentom na smanjenje nivoa estrogena.

Ove hormonske promene su čest uzročnik noćnog znojenje kod žena, a simptomi se obično javljaju tokom noći. Žene koje pate od noćnog znojenja tokom menopauze često se žale na osećaj vrućine i znojenje, što može dovesti do nesanice i umora.

Osim menopauze, hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa takođe mogu uzrokovati noćno znojenje kod žena jer u drugoj polovini menstrualnog ciklusa dolazi do variranja nivoa estrogena i progesterona.

Trudnoća je još jedan period u kojem se žensko telo suočava s hormonskim promenama, a to može uzrokovati noćno znojenje. Kao i kod muškaraca, neki lekovi takođe mogu uzrokovati noćno znojenje kod žena, poput antidepresiva i kortikosteroida.

Kako sprečiti noćno znojenje

Noćno znojenje može biti vrlo neugodno i može veoma negativno uticati na kvalitet sna. Srećom, postoje načini kako se može nositi s ovim problemom i sprečiti ovu iritantnu pojavu. U nastavku teksta ćemo razmotrit neke od aktivnosti i načina koji mogu pomoći prilikom sprečavanja noćnog znojenja.

Održavajte adekvatnu temperaturu u spavaćoj sobi

Ako je soba previše topla, to može uzrokovati noćno znojenje i stoga je važno da u sobi u kojoj spavate održavate idealnu temperatura koja bi trebalo da bude između 16 i 20 stepeni na Celzijusvoj skali.

Koristite laganu odeću

Odeća izrađena od prirodnih materijala poput pamuka ili lana može vam pomoći prilikom borbe sa noćnim znojenjem. Takođe, odeća bi trebalo da bude lagana i prozračna kako bi se omogućio neometani protok vazduha.

Izbegavajte teške obroke pre odlaska na spavanje

Hrana koja je teška za probavu može uzrokovati noćno znojenje, te pokušajte da izbegnete teške obroke pre odlaska u krevet i jedite laganu hranu koja se lako vari.

Smanjite unos alkohola i kofeina

Alkohol i kofein mogu uzrokovati noćno znojenje, a savet stručnjaka je da pokušate da ograničite unos ovih namirnica ili da ih u potpunosti izbegavate.

Redovna fizička aktivnost

Vežbanje može pomoći u kontroli telesne temperature a pozitivno utiče i na smanjenje stresa. Pokušajte da vežbate najmanje 30 minuta dnevno, ali izbegavajte vežbanje neposredno pre odlska na spavanje.

Razmislite o promeni jastuka i dušeka

Neudoban jastuk ili dušek može uzrokovati noćno znojenje, te razmislite o promeni jastuka i dušeka kako biste osigurali udoban san.

Koristite hladne obloge

Ako se probudite zbog noćnog znojenja, pokušajte da stavite hladne obloge na vruće delove tela. To može pomoći u smanjenju telesne temperature i olakšati vam da ponovo zaspite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu