Lekari zabrinuti: Virus je sada prešao i na ljude

Čile je zabeležio prvi slučaj ptičjeg gripa kod ljudi, saopštilo je u sredu ministarstvo zdravstva. Ptičji grip dijagnostifikovan je 53-godišnjem muškarcu s teškim simptomima gripa, ali pacijent je u stabilnom stanju, navodi se u saopštenju ministarstva.

Izvor: tportal.hr
Podeli
Foto: Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Pordee_Aomboon
Foto: Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Pordee_Aomboon

Vlada istražuje izvor zaraze i druge osobe koje su bile u kontaktu sa pacijentom. Čile je u poslednjih godinu dana zabeležio slučajeve ptičjeg gripa, H5N1, kod divljih životinja.

Najnoviji slučajevi na fabričkim farmama primorali su vladu da obustavi izvoz živine. Isti slučajevi zabeleženi su i na živinarskim farmama u Argentini, ali Brazil, najveći izvoznik živine, do sada nije zabeležio nijedan takav slučaj.

Čileanske zdravstvene vlasti napominju da se virus može preneti sa ptica ili morskih sisara na ljude, ali nema poznatih slučajeva prenošenja virusa sa čoveka na čoveka.

Ekvador je početkom godine potvrdio prvi slučaj prenošenja ptičjeg gripa na ljude kod devetogodišnje devojčice.

Globalni zdravstveni zvaničnici kažu da je prenos virusa sa čoveka na čoveka veoma nizak, ali proizvođači vakcina već pripremaju vakcine protiv ptičjeg gripa za ljude "za svaki slučaj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu