Šekler oštro o povučenim vakcinama: "Kako da se osećaju roditelji" VIDEO

Serija Torlakovih BCG vakcina, koje se koriste protiv tuberkuloze i daju bebama odmah po rođenju, povučena je sa tržišta. Razlog je sumnja da nema dovoljnu aktivnost i da odstupa od neophodnih specifikacija, ali je uprkos tome puštena u promet i davana deci u Srbiji, ali i u Crnoj Gori, gde ju je primilo 606 beba. Da li su bebe koje su je primile ugrožene? Treba li opet da se vakcinišu? Kako roditelji da znaju da je dete odreagovalo pravilno na imunizaciju? O ovoj temi je za TV Prva govorio dr Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog.

Zdravlje

Izvor: TV Prva

Četvrtak, 23.03.2023.

11:38

Default images
Foto: Printscreen/TV Prva

"Definisanje problema kao 'minimalno odstupanje od koncentracije', a pričamo o uzročniku tuberkuloze kog treba da ima određena količina u svakom mililitru te vakcine, osnovno pitanje je koliko je to odstupanje. Neka bude da je minimalno odstupanje, ali kako je uopšte mogla da se nađe u upotrebi ako je odstupanje nađeno tokom proizvođačkog procesa? Stvar je prosta, na osnovu čijeg predloga je povučena ova serija vakcine, ko je skrenuo pažnju da vakcina nije kako treba?", pita se dr Milanko Šekler.

Lekar naglašava da vakcina na osnovu minimalnih odstupanja nije smela ni da ode u promet.

"Ako su je već dali, oni su smatrali da je vakcina ispravna. Ako su smatrali da je ona ispravna, odakle im ideja da baš i nije toliko ispravna i da mora da se povuče?", pita se doktor Šekler.

Dodaje da je jedino što vidi kao pozitivnu stvar u celoj priči to što je vakcina uspešno povučena za manje od 24 sata.

"Lepo je što je kompanija sposobna da za noć sprovede proceduru povlačenja, ali ja postavljam pitanje kako da se oseća roditelj čije je dete u periodu dok je bila u prometu primilo tu vakcinu? Tada je bila ispravna, a sad kažu da ima minimalno odstupanja", priča doktor Šekler.

Nameće se pitanje da li će ove vakcine kod dece izazvati bilo kakav imuni odgovor.

"Ne znam koliko je odstupanje, a u njihovoj definiciji stoji da usled odstupanja neki pacijenti neće pokazati imuni odgovor, tako piše u njihovoj definiciji, okruglo, pa na ćoše. Normalno je da ni od jedne vakcine ne možete da očekujete sto odsto zaštite, zavisi od njenog kvaliteta, ali zavisi i od imunološkog odgovora osobe koja prima. U ovom slučaju su to bebe, deca, kod njih zavisi od genetike, od njihovih naslednih osobina, njihovih individualnih karakteristika imunog sistema. Ovo nije nova vakcina, ona se proizvodi decenijama i decenijama. Kako sad odjednom dva problema u šest meseci po pitanju iste vakcine sa Torlaka?", rekao je doktor Šekler.

Detaljnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: