Stručnjaci tvrde: Lek protiv bolova koji mnogi piju može da smanji rizik od raka?

Česta upotreba običnog leka protiv bolova mogla bi da smanji rizik od razvoja raka jajnika.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 27.02.2023.

08:30

Stručnjaci tvrde: Lek protiv bolova koji mnogi piju može da smanji rizik od raka?
Foto: Profimedia, ilustracija

Nova studija pokazala je da svakodnevno uzimanje aspirina može da smanji verovatnoću od razvoja bolesti. To je šesti najčešći rak kod žena u Ujedinjenom Kraljevstvu, prema Cancer Research UK i često ga nazivaju tihim ubicom zbog činjenice da većina žena ne primećuje simptome u ranim fazama.

"Rezultati ove studije sugerišu da česta upotreba aspirina može da smanji rizik od raka jajnika, bez obzira na genetsku osetljivost pojedinca na rak jajnika", napisali su istraživači.

Objedinili su podatke iz osam studija koje je sprovelo Udruženje za rak jajnika između 1995. i 2009. u SAD, Velikoj Britaniji i Australiji.

Njihova analiza obuhvatila je 4.476 pacijenata s nemucinoznim rakom jajnika (retka vrsta bolesti) i 6.659 kontrolnih učesnika koji nisu imali rak, svi između 49 i 66 godina.

Od onih s rakom, 13 odsto često je koristilo aspirin, u poređenju s 15 odsto kontrolnih učesnika. Istraživači su čestu upotrebu aspirina definisali kao uzimanje leka svakodnevno ili gotovo svakodnevno šest meseci ili duže.

I procenili su osetljivost pacijenata na rak koristeći poligenski rezultat, to meri koliko je verovatno da ćete razviti bolest na temelju vaših gena.

"Česta upotreba aspirina bila je povezana s 13 odsto smanjenim rizikom od nemucinoznog raka jajnika. Smanjenje rizika bilo je najveće za serozne i endometrioidne tumore visokog stepena", rekli su istraživači.

Ovi rezultati sugerišu da nasleđena genetska osetljivost na rak jajnika temeljena na trenutno identifikovanim zajedničkim genetskim varijantama ne menja zaštitnu povezanost između česte upotrebe aspirina i raka jajnika.

Takođe su otkrili da poligenski rezultat pacijenata koji je merio njihovu osetljivost na rak nije imao uticaja na zaštitne kvalitete aspirina.

"Budući rad trebalo bi da nastavi istraživanje ​​uloge upotrebe aspirina u prevenciji raka jajnika među pojedincima koji imaju veći rizik od raka jajnika", predložio je istraživački tim.

Utvrđeno je da aspirin smanjuje rizik od nekih vrsta raka i povećava šanse za preživljavanje raka dojke. Međutim, prethodne studije takođe su upozorile da česta upotreba leka protiv bolova može da uzrokuje unutrašnje krvarenje kod osoba starijih od 60 godina.

I dok je dnevna doza aspirina preporučena nekima ako su pod genetskim rizikom od srčanih bolesti, druga je studija otkrila da uzrokuje probleme sa srcem kod ljudi s visokim krvnim pritiskom, visokim holesterolom, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: