Stiglo upozorenje: Bakterije koje se šire u porodici mogu da izazovu i rak?

Kada gastrointestinalni problemi uključuju bakteriju Helicobacter pylori, članovi porodice pacijenata takođe bi trebali da se testiraju, pokazalo je kinesko istraživanje.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: ETAJOE/Shutterstock
Foto: ETAJOE/Shutterstock

Iako obično asimptomatske, infekcije želuca ili početnog dela tankog creva sa Heliko bakterijom najčešći su uzroci čira.

Heliko bakterija takođe može uzrokovati gastritis, iritaciju želdučane sluznice iliti sluzokože i, u retkim slučajevima, ako se ne leči, može dovesti do raka želuca, tvrde stručnjaci.

Istraživači u Kini sproveli su testove na svim članovima porodice obolelih u 29 pokrajina. Među 31.098 ispitanika obuhvaćenih studijom, približno 43 posto odraslih i 21 posto dece i adolescenata bili su zaraženi.

Samo 29 posto njih nije imalo infekciju. Svih preostalih 71 posto imalo je barem jednog zaraženog člana, uključujući 20 posto u kojima su zaraženi svi članovi porodice, objavili su istraživači u časopisu Gut.

Izloženost zaraženim članovima porodice verovatno je glavni izvor širenja, pretpostavili su naučnici. Dok je 14 posto dece i adolescenata koji žive sa nezaraženim roditeljima i samo bilo zaraženo, ta se stopa povećala na 34 posto među decom koja žive sa dva zaražena roditelja.

Stopa zaraženosti heliko bakterijom je izuzetno visoka u Kini. Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti, infekcije heliko bakterijom pogađaju 30 do 40 posto ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najčešće se infekcija dobije u detinjstvu. Naučnici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen, cela porodica treba biti testirana, i svi zaraženi članovi trebaju moraju biti lečeni.

Infekcije se eliminišu primenom antibiotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu