Opasna epidemija u blizini Srbije, četvoro umrlo

U Hrvatskoj u ovom trenutku zdravlje narušavaju čak tri zimske infekcije. Naime, koroni i gripu ove se zime pridružila i bakterijska streptokokna infekcija koja zadnjih petnaestak godina nije bila u jačem naletu, a poslednjih godina nije zabeležen ni jedan smrtni slučaj jer nije bilo obolelih od invazivne streptokokne infekcije.

Zdravlje

Izvor: Jutarnji.hr

Utorak, 31.01.2023.

11:16

Opasna epidemija u blizini Srbije, četvoro umrlo
Foto: Shutterstock/DC Studio

Kako javljaju sve, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od početka septembra prošle godine do sredine januara zabeležena su 3.502 obolela od streptokokne angine i 965 od šarlaha, a od invazivnih streptokoknih bolesti, koje podrazumevaju sepsu i meningitis, obolelo je čak 12 osoba, od kojih su četiri umrle i te se brojke iz dana u dan povećavaju.

Eksplozija zaraza

U HZJZ-u kažu da među umrlima nema dece, odnosno svi su bili u dobi od tridesetak do 65 godina. Nakon što je korona popustila stručnjaci su očekivali da će porasti broj obolelih od nekih drugih virusnih i bakterijskih bolesti, i to se upravo događa. To potvrđuje to i hrvatski infektolozi u kojoj već neko vreme vlada opsadno stanje, posebno na hitnom prijemu.

Gužve u bolnicama

Napominje se kako je apsolutno jasno da u ovom trenutku vlada epidemija streptokoka, a tome treba dodati i gripu te pandemiju covida-19 koji je, srećom, zasad manje snažan.

"Imamo puno hospitalizacija. Štaviše, u zadnjih mesec i po imali smo petnaestak slučajeva invazivnih streptokoknih infekcija i sve su to bila životno ugrožavajuća stanja. Nema mesta panici, ali oprez je nužan", poručuje prof. dr Kutleša, hrvatski infektolog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: