Policistični jajnici: Kako nastaju, simptomi i kako se leče

Policistični jajnici (PCOS) su najčešće izazvani metaboličko-hormonskim poremećajem kod žene. Primetna promena kod ove bolesti su cistični folikuli u kori jajnika, menstrualni ciklus bez ovulacije, retke menstruacije, neplodnost, pojačana dlakavost, opadanje kose, akne.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2023.

12:45

Policistični jajnici: Kako nastaju, simptomi i kako se leče
Foto: Shutterstock/mariakray

Naziv "policistični jajnici" dolazi od izgleda jajnika na kome se nalaze ciste, a tačan uzrok nastanka sindroma "policistični jajnici" nije dijagnostikovan. Takođe, trebalo bi napomenuti da je pomenuti sindrom često praćen i pojavom insulinske rezistencije. Odnodno, policistični jajnici su usko povezani s neosetljivošću na insulin, zbog čega je učestalije obolevanje od šećerne bolesti.

Simptomi policističnih jajnika

Osim što su promene na jajniku fizički vidljive, sindrom policističnih jajnika karakteriše i poremećaj menstrualnog ciklusa, kao i povišeni nivoi muških polnih hormona. Takođe, ovu kliničku sliku žene prati i neredovna menstruacija ili, čak i izostanak mesntruacije. Pojačana dlakavost, opadanje kose, akne, masna koža, povišen libido, uvećan klitoris su simptomi sindroma "policistični jajnici".

Zbog čega nastaju policistični jajnici?

Kao što već spomenuli, tačan uzrok nastanka sindroma policističnih jajnika nije poznat, ali je usko povezan sa prethodnom kliničkom slikom žene. Ako je neko u vašoj porodici imao problem sa policističnim jajnicima, možda ćete ga naslediti. Moguće je da pušenje i konzumiranje velike količine alkohola imaju uticaj, kao i neaktivan način života, epilepsija i prevremeni pubertet.

Da bi se dijagnostikovao pomenuti sindrom, potrebno je da žena uradi nekoliko vrsta analiza i uz konsultaciju svog odabranog ginekologa odredi terapiju.
Dijagnoza se postavlja kombinacijom kliničkih, ultrazvučnih i laboratorijskih nalaza hormona.

Klinički nalazi obuhvataju informacije o simptomima žene, njenim pređašnjim bolestima i porodičnim bolestima I regularnim pregledom pacijentkinje. Za postavljanje dijagnoze policističnih jajnika neophodno je da se uradi ultrazvučni pregled žene. Transvaginalnim ultrazvukom vrlo se pouzdano mogu meriti i analizirati detalji I promene u jajniku.

Da li se policistični jajnici mogu izlečiti?

Sindrom policističnih jajnika nije moguće u potpunosti izlečiti, ali je medicina dovoljno napredovala da ženi omogući određene medikamente koji će joj pomoći u suzbijanju posledica policističnih jajnika.

Pristupi lečenju policističnih jajnika su različiti, jer se razlikuju i simptomi kod pojedinih žena.

Lečenje obuhvata: smanjenje tjelesne težine, povećanje fizičke aktivnosti, prestanak pušenja, prestanak uzimanja alkohola, uzimanje lekova, hirurški zahvat.

Hormonska terapija za policistične jajnike

U lečenju lekovima postoji velik izbor koji zavisi od simptoma, a najčešći medikamenti koji se koriste u lečenju sindroma policističnih jajnika su: hormonske kontracepcijske tablete, lekovi za kontrolu povećane telesne mase, hormonsko lečenje, kortikosteroidi, lekovi koji potiskuju delovanje muških polnih hormona, lekovi koji pojačavaju osetljivost na insulin.

Policistični jajnici - hirurška intervencija

Hirurške mogućnosti lečenja sindroma policističnih jajnika su:

* odstranjenje dela jajnika

* odstranjenje celog jajnika

* elektrokauterizacija jajnika - postupak gde se elektrodom spaljuje tkivo jajnika

Suplementi koji se koriste pri lečenju policističnih jajnika

* Folna kiselina – smanjuje nivo homocisteina koji je povezan sa hiperinsulinemijom

* Koenzim Q10 – pomaže telu da lakše iskoristi suvišnu glukozu kao izvor energije i potpomaže proces začeća, smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida i učestvuje u regulisanju menstrualnog ciklusa.

* Cink – pozitivno utiče na ovulaciju i olakšava gubitak viška kilograma, pojačava osetljivost organizma na insulin.

* Vitamin D – igra vrlo važnu ulogu kod plodnosti i balansiranja hormona.

* Hrom – poboljšava indeks telesne mase, što može pomoći kod sindroma policističnih jajnika i stabilizovati insulinsku rezistenciju pomažući telu da metabolizuje šećer.

* Probiotici – ne pomažu samo probavi i zdravlju creva već mogu da smanje upalu i regulišu nivo polnih hormona.

Naglašavamo da za sve gore navedene suplemente konsultujte svog izabranog lekara pre upotrebe.

Prirodno lečenje policističnih jajnika

Prirodni lekovi, kao ni medicinski ne mogu da vam pomognu u potpunom izlečenju policističnih jajnika, ali mogu da održavaju normalnu funkciju organizma .

Maka

Koren biljke se tradicionalano koristi za jačanje plodnosti i libida. Uspostavlja ravnotežu hormona, snižava nivo kortizola.

Koren sladića

Sadrži jedinjenja koja deluju protivupalno, utiče na metabolizam šećera i uravnotežuje nivo hormona.

Ulje noćurka

Koristi se za pomoć kod menstrualnih bolova i neredovnih menstruacija. Takođe, utiče i na normalan nivo holesterola i na ublažavanje oksidativnog stresa kod žena koje imaju policistične jajnike.

Zeleni čaj

Pomaže u kontroli glukoze. Deluje protivupalno i stimuliše metabolizam. Pravilno iskorišćavanje normalne količine insulina znači i smanjenu produkciju androgena, a samim tim i ublažavanje simptoma koji prate policistične jajnike.

Čaj od koprive

Kopriva sadrži veliki broj hranljivih sastojaka kao što su kalcijum, beta-karoten, gvožđe, mangan, hlorofil, vitamine K, C, E, B. Čaj od koprive poboljšava funkcionisanje digestivnog sistema, normalizuje metabolizam i snižava nivo holesterola u krvi.

Čaj od nevena

Efikasan je kod regulisanja menstruacije kao i kod poremećaja menstrualnog ciklusa i kod bolnih menstruacija.

Postoje prirodne kapi za policistične jajnike koje se uzimaju u apotekama. Savetujemo vam da uz konsultaciju farmaceuta odredite najbolje kapi za vas.

Med i čuvarkuća za policistične jajnike

Čuvarkuća se vremenom pokazala kao odlično sredstvo protiv upala. Najviše se koristila za meleme i prevoje – protiv opekotina, poderotina, čireva, upala, pa čak i infekcija. Baš zato je najčešće korišćena uz med koji se, kao što već znamo, takođe koristio za previjanje rana.

Savremena istraživanja pokazuju da čuvarkuća sadrži ugljene hidrate, organske kiseline nalik na limunsku, jabučne kiseline, aminokiseline, fenolske kiseline i flavonoide. Mešavina meda i čuvarkuće je idealan lek – zato što ove namirnice imaju slično dejstvo na sličnim osnovama. Osnovna primena je jačanje imunog sistema i ublažavanje simptoma gripa, prehlade, ili groznice, ali može pomoći i protiv cisti i mioma, stomačnih problema, pa čak i kao prirodan probiotik.

Za sve gore navedene prirodne suplemente konsultujte svog izabranog lekara pre upotrebe.

Komplikacije kod policističkih jajnika

Policistični jajnici nisu uvek opasni i uglavnom mogu periodično izazvati jače bolove u predelu stomaka.

Ovo neobično, a opet često stanje, može dovesti do javljanje određenih komplikacija i to kad se duži period ne leči. To može biti abnormalno krvarenje unutar materice ili karcinom endometrijuma. Problemi sa neplodnošću, pojava gestacijskog dijabetesa. Dešavaju se pobačaji i prevremeni porođaji. Takođe, dolazi do povećanog nivoa glukoze, holesterola ili triglicerida u krvi.

Može se javiti i zapaljenje jetre uzrokovano akumulacijom masnoća. Takođe, poremećaj disanja tokom sna je još jedna komplikacija.

Policistični jajnici i trudnoća

Kao što smo već napomenuli, sindrom policističnih jajnika najčešće utiče na period ovulacije kod žene, odnosno, na njegovu neredovnu pojavu. Samim tim, žene tokom reproduktivnog perioda imaju mali broj ovulacija, a samim tim se i smanjuje šansa za začećem. Pod uslovom da je muški partner potpuno zdrav, mogućnost da se desi trudnoća u jednom ovulatornom ciklusu je 25 odsto. Znači, ako žena sa sindromom policističnih jajnika nema ovulaciju uopšte ili ima 2-3 ovulacije u toku godine, onda je veoma mala šansa da se , prvo desi polni odnos za vreme ovulacije, i drugo, da dođe do trudnoće. Ako se, nekim čudom ipak desi i ovulacija, i polni odnos, i trudnoća, onda je ova trudnoća pod visokim rizikom da se završi ranim pobačajem.

Rani pobačaj kod žena sa PCOS-om dešava se jer je ovaj poremećaj praćen brojnim drugim metaboličkim poremećajima. Najčešći i najznačajniji metabolički poremećaj udružen sa policistični jajnicima je insulinska rezistencija. Insulinksa rezistencija je obično praćena i niskom koncentracijom vitamina D3 u krvi, koja je u direktnoj vezi sa povećanom incidencom ranih pobačaja.

Iz gore navedenih stavki, trebalo bi istaknuti da ukoliko žena ostane trudna, a ima simptom policističnih jajnika, tudnoća bi trebalo redovno da se prati i da uz konsultaciju izabranog lekara i ginekologa uzima neophodne medikamente za održavanje trudnoće.

Policistični jajnici i fizička aktivnost

Trebalo bi istaći da je redovna fizička aktivnost usko povezana sa poboljšanjem kliničke slike pacijentkinje koja boluje od sindroma policističnih jajnika. U nastavku teksta pročitajte grupu vežba najboljih za ženino celokupno psiho-fizičko stanje.

Najbolji rezultati se postižu kada se kombinuju aerobne aktivnosti i treninzi snage. Preporučuje se 30 minuta brzog hoda, vožnje bicikla ili plivanja (aktivnost birate po želji, šta vama odgovara). Dovoljno je dva do tri puta nedeljno.

U tom vremenskom rasponu dodajte jedan dan i trening snage, kako biste poboljšali svoju mišićnu masu.

Obratite se profesionalnom treneru ili fitnes instruktoru kako biste napravili detaljan plan vežbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: