Dve najsmrtonosnije bakterije su vodeći uzrok smrti posle bolesti srca

Bakterijske infekcije drugi su vodeći uzrok smrti u svetu nakon bolesti srca, pokazala je opsežna studija objavljena u utorak, u kojoj se Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i pneumokok spominju kao dve najsmrtonosnije bakterije.

Izvor: vecernji.hr
Podeli
Foto: Profimedia, AFP, Antoine AGASSE
Foto: Profimedia, AFP, Antoine AGASSE

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, selekcionisano je tridesetak bakterija, najčešćih uzročnika infekcija te su naučnici pokušali da procene koliko je smrtnih slučajeva s njima povezano.

Istraživanje je sprovedeno u sklopu takozvanog 'globalnog tereta bolesti'.

Ovaj istraživački program, koji finansira kompanija Bila Gejtsa, neuporedivih je razmera i u njega je uključeno nekoliko hiljada istraživača iz brojnih zemalja sveta. Autori su zaključili da "smrti povezane s proučavanim bakterijama predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti u svetu" nakon koronarnih bolesti srca, među kojima se ističu srčani udari.

Od 7,7 miliona smrtnih slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama svaki osmi pripisuje se posledicama zaraze zlatnim stafilokokom i pneumokokom. Ovi podaci datiraju iz 2019. godine, u vreme pre pandemije kovida.

Od tridesetak selekcionisanih bakterija, njih pet uzrok je više od polovine smrtnih ishoda: staphylococcus aureus, Escherichia coli, pneumococcus, Klebsellia pneumoniae i bacillus pyocyanin.

Staphylococcus aureus je "vodeći uzrok smrti bakterijskom infekcijom u 135 zemalja", pokazala je studija.

Deca mlađa od pet godina najsmrtonosnije su pneumokokne infekcije.

Istraživači kažu da su ovi rezultati jasan pokazatelj da su bakterijske infekcije "hitan prioritet" u javnom zdravstvu.

Stoga pozivaju na angažman na prevenciji infekcija, mudrije propisivanje antibiotika, naročito zato da bi se izbegla rezistentnost na te lekove, kao i na delotvorniju primenu vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu