Dva simptoma koja se javljaju ujutru znak da imate specifičan nedostatak

Vitamnin C je jedan od najvažnijih za naš organizam i njegov nedostatak se vrlo brzo primeti. Moguće je da svako jutro kada ustanete osećate specifičnu dozu umora, ali ako to prati još dva simptoma, onda je sigurno znak da vam nedostaje vitamin C.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Stockbusters
Foto:Shutterstock/Stockbusters

Vitamin C (askorbinska kiselina) je antioksidans i važan faktor u imunološkim reakcijama, učestvuje u stvaranju kolagena koji je neophodan u procesu izgradnje kostiju, zarastanju rana i preloma, održavanju čvrstoće krvnih sudova i dr. vitamin je važan faktor u inaktivaciji slobodnih radikala koji nastaju metaboličkim reakcijama i stvaranjem energije u telu.

Osim toga, slobodni radikali ulaze u organizam iz zagađene sredine, duvanskog dima itd. A intenzivnim radom mišića, kao što je slučaj kod rekreativaca i profesionalnih sportista, u telu se stvaraju slobodni radikali.

Oštećuju eritrocite, pa je važno antioksidativno dejstvo vitamina C koji pomaže u očuvanju integriteta crvenih krvnih zrnaca i sprečavanju anemije. Potrebe tela za vitaminom C se povećavaju tokom godina ljudskog rasta i sazrevanja. To je slučaj i sa trudnicama, dojiljama i pušačima. S obzirom da je vitamin C rastvorljiv u vodi i da se njegov višak izlučuje mokrenjem, predoziranje hranom je relativno retko.

Gde se nalazi?

Vitamin C se nalazi u agrumima i njihovim sokovima, paprici, brokoliju, kelju, kelju, kiselom kupusu, karfiolu, zelenoj salati, jagodama i dinjama, paradajzu, šparglama, prehrambenim proizvodima obogaćenim ovim vitaminom (npr. žitarice za doručak) itd. vitamin C u hrani se smanjuje njenim dugotrajnim skladištenjem i kuvanjem.

Nedostatak vitamina C

Uravnotežena i raznovrsna ishrana obezbeđuje dovoljnu količinu ove hranljive materije. Nedostatak je prisutan kod ljudi čiji je unos voća i povrća veoma ograničen. Osim toga, može se javiti kod nekih zdravstvenih problema kada je apsorpcija hranljivih materija u digestivnom sistemu lošija. Znak ozbiljnog nedostatka vitamina C je, pre svega, upala i krvarenje desni koje ćete primetiti ujutru dok perete zube ujutru. Prisutni su i umor, bolovi u zglobovima, bleda koža, česte prehlade i glavobolje, slabo zarastanje rana. Česte su i depresija, gubitak zuba, anemija itd.

Lekovi i vitamin C

Vitamin C može uticati na hemoterapiju i lekove koji regulišu koncentraciju holesterola u krvi. Zbog toga je u slučaju terapije ovim lekovima neophodan razgovor sa lekarom pre uzimanja suplemenata koji sadrži vitamin C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu