Pet načina da smanjite šanse za razvoj teških bolesti na plućima

O plućima ne razmišljamo dok ne počnemo da imamo ozbiljne smetnje i probleme koji nam ometaju normalan život, poput bolova, teških napada kašlja ili gušenja.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2022.

15:36

Pet načina da smanjite šanse za razvoj teških bolesti na plućima
Foto: Profimedia

Naše telo ima prirodni obrambeni sistem koji štiti pluća od nečistoće i štetnih mikroorganizama. No, ipak postoje neke stvari koje sami možete da ulinite kako biste smanjili rizik za razvoj bolesti pluća. Prema Američkom udruženju za zaštitu pluća ovo su saveti koji vam u tome mogu pomoći.

1. Ne pušite

Pušenje je glavni uzrok raka pluća i KOPB-a, što uključuje i hronični bronhitis i emfizem. Dim od cigareta može suziti disajne puteve i otežati disanje. Uzrokuje hroničnu upalu ili oticanje u plućima, što može dovesti do razvoja hroničnog bronhitisa. S vremenom dim od cigareta uništava plućno tkivo te može da podstakne promene iz kojih se može razviti rak pluća. Nikada nije kasno da prestanete da pušite.

2. Izbegavajte izloženost toksičnim materijama u prostorima u kojima boravite

Pasivno pušenje, hemikalije u vašem domu ili na radnom mestu mogu uzrokovati pogoršanje plućne bolesti. Izbacite cigarete iz svog stana i automobila.

3. Svedite na minimum izloženost zagađenom vazduhu

Kvalitet vazduha u gradovima varira i ponekad vazduh može biti nezdrav za udisanje. Informišite se o zagađenosti vazduha jer tako možete zaštititi svoja pluća i smanjiti dugotrajnu izloženost takvom vazduhu. U danima kad je vazduh zagađen nemojte provoditi dan na otvorenom.

4. Sprečite infekcije

Prehlade i druge respiratorne infekcije ponekad mogu biti vrlo ozbiljne. Pokušajte da se od njih zaštitite na ovaj način:
  • Često perite ruke sapunom i vodom, a ako nisu dostupni, očistite ruke sredstvom za dezinfekciju.
  • Izbegavajte mesta na kojima se okuplja velik broj ljudi u sezoni prehlada i gripe.
  • Dobra oralna higijena može vas zaštititi od toga da mikroorganizmi iz vaše usne šupljine izazovu infekciju u plućima. Perite zube najmanje dva puta dnevno i odlazite na redovne preglede kod stomatologa svakih šest meseci.
  • Vakcinišite se protiv gripe te porazgovarajte sa svojim lekarom o tome da li bi trebalo da se vakcinišete i protiv pneumonije. Naravno, vakcinišite se i protiv kovida jer je to siguran i delotvoran način da sprečite razvoj teškog oblika bolesti.


5. Redovno idite na kontrole

Redovne kontrole mogu da spreče mnoge bolesti, a to naročito vredi za pluća, kod kojih bolesti ponekad mogu da prođu nezapaženo sve dok ne postanu vrlo ozbiljne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: