Alergija na ambroziju: Jedna namirnica sprečava svrab, kijanje, gušenje

Svaka peta osoba na svetu je alergična na polen, a od 24 biljne vrste koje se na našem području mere kao alergeni, ambrozija izaziva najburnije alergijske reakcije. Kako prepoznati simptome i kako ih ublažiti saznajte u nastavku.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2022.

14:19

Alergija na ambroziju: Jedna namirnica sprečava svrab, kijanje, gušenje
Foto: Shutterstock/ Sergii Gnatiuk

Polen ambrozije izgleda kao kugla sa šiljcima, odnosno ima kukice kojima se zakači za sluzokožu gornjih disajnih organa i tako stvara velike alergijske probleme: kijanje (i više od deset puta uzastopno), svrab u nosu, curenje iz nosa, suzne i crvene oči, kašalj, otežano disanje sa osećanjem nedostatka vazduha.

Osim respiratornih tegoba, dešavaju se i promene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu da nastanu i komplikacije na organima za varenje, praćene povraćanjem, grčevima i dijarejom, naročito ako postoje unakrsne reakcije sa hranom koja potencira njihovu alergogenost i dovodi do pogoršanja akutnog stanja.

U hranu koja može da izazove reakcije spadaju lubenice, dinje, tikvice, krastavci, banane, kesten, paradajz, zelena salata, a ređe pirinač i kukuruz.

Kao čest problem uz alergijsku kijavicu javlja se i astma.

Kako ublažiti simptome?

U olakšavanju simptoma i sprečavanju težih manifestacija najbolja je kombinacija preventivnih mera i lekova (antihistaminika). Pri alergijskoj astmi potrebno je lečenje hormonima, kortikosteroidima, koji se daju u obliku tableta ili inhalacionih pumpi, što je sigurno kvalitetnija terapija, pošto se koriste male koncentracije hormona koje deluju lokalno, ciljno (na nivou bronhija). U terapijske svrhe mogu se koristiti razni preparati dobijeni na bazi polena. Naime, polen kao farmaceutska sirovina koristi se za proizvodnju alergenskih rastvora za lečenje polenske kijavice. Polenski ekstrakti sadrže frakcije polenskih, u vodi rastvorljivih, proteina, koji deluju kao alergijski desenzibilitatori

Hranom protiv alergena

Zahvaljujući antioksidansu kvercetinu koji blokira delovanje histamina i štiti pluća od alergena, odličan lek je neoljuštena jabuka a slično delovanje ima i bromelin u ananasu. Zbog magnezijuma u sebi zeleno lisnato povrće zaustavlja kijanje, štiti pluća i pročišćava disajne puteve. Lišće koprive dodajte u supu, pitu ili je začinite limunovim sokom, pa je poslužite kao salatu. Kao dodatak mesu i poslasticama koristite nanu, koja ublažava simptome alergije.

Apiterapija

Pčelinji proizvodi mogu da pomognu da se alergijske reakcije ublaže do 75 odsto – dovoljno je uzimati dve kašike meda dnevno. Med je efikasan i u kombinaciji sa koprivom: pola kilograma sveže ubrane biljke, samlevene u mašini za mlevenje mesa, pomešajte sa dvesta grama meda. Smesu stavite u teglu i držite u frižideru deset dana, uz povremeno mešanje. Svako jutro uzimajte po kašičicu mešavine na prazan stomak.

Celer u kombinaciji sa medom: Iscedite sok iz svežeg lišća i korena biljke i stavite ga u teglu, a zatim dodajte onoliko meda koliko je soka u posudi. Sve promešajte (drvenom kašikom) i držite u frižideru sedam dana.

Doza: Tri puta dnevno po kašičica, pola sata pre obroka, od kraja leta do početka jeseni.

Probleme s disajnim putevima možete rešiti ako kašičicu usitnjenog crnog kima pomešate sa dve kašike meda i dva zdrobljena čena belog luka. Doza: Po kašičica mešavine ujutru na prazan želudac tokom tri nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: