Promene na jeziku upozoravaju na nedostatak jednog vitamina

Vitamin B12 esencijalni je nutrijent koji se prirodno ne proizvodi u telu, već se mora uneti hranom ili suplementima. Primarna uloga vitamina B12 je stvaranje crvenih krvnih zrnaca i DNK. Nadalje, igra značajnu ulogu u razvoju moždanih i nervnih ćelija.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2022.

11:18

Promene na jeziku upozoravaju na nedostatak jednog vitamina
Foto:Shutterstock/kei907

S obzirom na to da je ovaj vitamin neophodan za razne telesne funkcije, njegov nedostatak može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući loše oralno zdravlje, piše Index.hr.

Kažu da niski nivoi vitamina B12 uzrokuju oralne probleme, koji se posebno odnose na jezik. To se događa zato što se usled nedostatka vitamina B12 smanjuje proizvodnja crvenih krvnih zrnaca, što rezultira smanjenim protokom kiseonika do jezika.

Bolan i crven jezik

Glositis je upala jezika koja uzrokuje oticanje, crvenilo i bol. Prema WebMD-u, glositis može dovesti do pojave sitnih izbočina na jeziku. Ovo stanje karakteriše gladak ili bolan jezik sjajnog izgleda. Teška upala jezika može uzrokovati oticanje i crvenilo te bol koji može da promeni način na koji jedete ili govorite.

Afte

Afte takođe mogu da budu znak nedostatka vitamina B12. To su male i bolne ranice u ustima. Obično nestaju same od sebe, ali može pomoći izbegavanje konzumacije citrusa i ljutih začina. Neki lekovi bez recepta mogu da ublaže bol.

Promena boje jezika i osećaj peckanja

Još jedan simptom nedostatka vitamina B12 je otečen i debeo jezik, kao i osećaj peckanja, te promena boje jezika.

Osim navedenih, simptomi nedostatka vitamina B12 uključuju i:

* umor,
* gubitak daha,
* glavobolju i vrtoglavice,
* bledu kožu,
* lupanje srca,
* gastrointestinalne probleme,
* poteškoće u koncentraciji.

Kako uneti dovoljne količine vitamina B12?

Vitamin B12 možete da unesete jedući govedinu, svinjetinu, šunku, piletinu, jagnjetinu, ribu, plodove mora poput školjki i rakova, jaja, te mlečne proizvode poput mleka, sira i jogurta. Obogaćene žitarice takođe su dobar izvor vitamina B12.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: