Oboljenje od kojeg pati svaki četvrti Srbin, lekarka otkrila šta smo do sada radili pogrešno VIDEO

Smatra se da od oboljenja štitaste žlezde u Srbiji pati svaki ćetvrti čovek. Često je moguće i da ne znamo da bolujemo od ove bolesti, a da odemo na odmor i vratimo se umesto kući u lekarsku ordinaciju.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Shutterstock/Maridav
Foto:Shutterstock/Maridav

O ovom veoma čestom obolenju je diskutovala endokrinološkinja dr Jelica Bjekić Macut i otvoreno rekla koje su najčešće greške onih koji ne znaju da imaju ovu bolest.

"Štitasta žlezda je jedan jako bitan endokrini organ koji se nazali na prednjoj strani vrata ispod Adamove jabučice i sastoji se iz lobusa i ismusa. Ona je jako bitna zbog toga što luči tri vrlo bitna hormona i oni su neophodni za promet metabolizma organizma, pa se za nju i kaže da je ona dirigent metabolizma organizma", rekla je lekarka za TV Prva.

Navodi da kada je rad ove žlezde poremećen dolazi do povećanog ili smanjenog lučenja hormona, kao i da svaki od ovih problema imaju svoje simptome koji su različiti, te da je bitno da ne uzimate lekove na svoju ruku i odte na pregled kod endokrinologa koji bi vam utvrdio tačnu dijagnozu.

"Kada smo umorni, malaksali, depresivni i dobijamo na telesnoj težini, čak i zatvor mogu da budu simptomi poremećaja rada štitne žlezde", upozorila je ona.

Ističe da bi trebalo uraditi dve vrste hormona, ukupni T4 i TSH i videti da li ti simptomi pripadaju šitastoj žlezdi ili su druge bolesti u pitanju. Najbolje je, kaže ona, uraditi analize kada se loše osećamo, ali i savetuje da je neophodno da svaka trudnica i žena koja leči sterilitet obavezno proveri hormone štitaste žlezde.

"Ja onima koji imaju povećano lučenje savetujem da treba da izbegavaju sunčanje, ja to kažem mojim pacijentima. Pa oni koji imaju hipertirozu (pojačan rad), bolest im se u toku leta pogoršava. To se dešava ako se osunča žlezda, pa dolazi do proširenja krvnih sudova i veće produkcije hormona", upozorila je ona.

Međutim, to ne mora da znači da osobe koje boluju od pojačanog lučenja hormona štitaste žlezde ne treba da idu na more. Neophodno je da se takve osobe klone jakog sunca, ali doktorka smatra da je svaki odmor, pa čak i taj na moru dobrodošao za obolele od ove bolesti.

Takođe, smatra da je zdrava ishrana ključna za svaku bolest, pa i za ovu i da se ranije smatralo da su kupus, brokoli i karfiol namirnice koje loše utiču na hormone štitaste žlezde, ali su se danas te tvrdnje pokazale kao netačne.

"Najbitnije je da u ishranu uvedete i jod ako imate, ali kod onih pacijenata koji imaju preterano lučenje savetujem da obrate pažnju sa konzumacijom joda", navodi ona.

Opširnije pogledajte u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu