Koje bolesti mogu da vas snađu ako spavate manje od 6 sati

Mnoštvo naučnih studija poslednjih godina pokazalo je da nedovoljno sna dovodi do niza bolesti koje su opasne po život.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/SB Arts Media
Foto:Shutterstock/SB Arts Media

Spavanje je neophodno za život. Neki stručnjaci tvrde da možete i umreti ako ne spavate 10 dana. Nažalost, mnogi uspešni ljudi se hvale time da malo spavaju. Brojne naučne studije poslednjih godina pokazale su da nedovoljno sna može da dovede do niza bolesti opasnih po život. Ipak, dve trećine odraslih u svim razvijenim zemljama ne uspeva da odspava preporučenih osam sati.

Spavanje manje od šest ili sedam sati noću ruši vaš imunološki sistem i znatno povećava rizik od razvoja raznih vrsta karcinoma.

Studija sprovedena na 60.000 sredovečnih i starijih Britanaca pokazala je da oni koji redovno moraju da odspavaju tokom dana imaju 12 odsto veću verovatnoću da će razviti visok krvni pritisak nego njihovi vršnjaci. Istraživači su zaključili da dremanje nije problem sam po sebi, ali sugeriše loš kvalitet sna noću.

Čak i blago smanjenje količine sna na samo nedelju dana može da poremeti šećer u krvi toliko da dođe do preddijabetesa. Isto tako, nedostatak sna povećava rizik od začepljenja koronarnih arterija, a to vodi do kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara ili zastoja srca.

Sigurno ste primetili da žudite za nezdravom hranom kada ste umorni? Premalo sna povećava koncentraciju hormona gladi, dok potiskuje hormon sitosti.

Poremećaj sna takođe doprinosi ozbiljnim stanjima, uključujući depresiju i anksioznost.

Premalo sna dovodi do ovih problema:

-Rak

-Srčani problemi

-Demencija

-Gojaznost

-Oslabljen imunitet

-Nizak libido

-Dijabetes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu