Apatija, psihoza, gluvoća, visok pritisak: Možda ste samo preterali sa uzimanjem jednog vitamina

Globalno postoji rastući trend hipervitaminoze D, kliničkog stanja koje karakteriše povišen nivo vitamina D3 u serumu, a najčešće pogađa žene, decu i pacijente koji su bili podvrgnuti nekom hirurškom zahvatu.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto: FotoHelin/ Shutterstock
Foto: FotoHelin/ Shutterstock

To je upozorenje koje su lekari objavili u časopisu "BMJ Case Reports" nakon lečenja muškarca kojem je bila potrebna hospitalizacija zbog prekomernog unosa vitamina D.

Hipervitaminoza D je stanje koje je odranije poznato, ali je trenutno u porastu, a povezano je s nizom mogućih izuzetno opasnih zdravstvenih problema. U spomenutom izveštaju radilo se o muškarcu srednjih godina koji je završio u bolnici zbog stalnog povraćanja, mučnine, bolova u stomaku, grčeva u nogama, tinitusa, suvoće usne duplje, pojačane žeđi, dijareje i gubitka telesne težine.

Ti simptomi su trajali tri meseca, a počeli su mesec dana nakon što je počeo sa režimom intenzivne suplementacije tokom kojeg je uzimao 50.000 mg vitamina D dnevno, a dnevno preporučena doza je 600 mg ili 400 IU. Nakon pojave pomenutih simptoma prestao je da uzima suplemente, ali simptomi se nisu povukli.

Rezultati krvnih analiza su pokazali da ima izuzetno visok nivo kalcijuma u krvi i blago povišeni nivo magnezijuma, dok je nivo vitamina D bio sedam puta veći od preporučene doze, a funkcija bubrega je bila narušena. Dva meseca nakon što je pušten iz bolnice nivo kalcijuma mu se vratio na normalne vrednosti, ali nivo vitamina D i dalje je bila abnormalno visok.

Simptomi hipervitaminoze D

"Globalno postoji rastući trend hipervitaminoze D, kliničkog stanja koje karakteriše povišen nivo vitamina D3 u serumu, a najčešće pogađa žene, decu i pacijente koji su bili podvrgnuti nekom hirurškom zahvatu", kažu stručnjaci, podsećajući da se preporučene doze vitamina D mogu postići odgovarajućom ishranom (u kojoj su zastupljene pečurke, jaja i masna riba), izlaganjem sunčevoj svetlosti i suplementima ako je nužno, ali isključivo u preporučenim dozama.

Simptomi hipervitaminoze D su brojni i različiti, a pretežno su uzrokovani viškom kalcijumom u krvi. Uključuju pospanost, konfuznost, apatiju, psihozu, depresiju i komu, anoreksiju, bol u stomaku, povraćanje, zatvor, čir na želucu, upalu pankreasa, visoki krvni pritisak, abnormalan puls, nepravilnosti u radu bubrega pa i insuficijenciju bubrega. Takođe, među mogućim simptomima su keratopatija (upalna bolest oka), ukočenost zglobova, gubitak sluha ili gluvoća. Uprkos tome što je odranije poznato da predoziranje vitaminom D može biti toksično, komplementarne terapije, među kojima je i uzimanje prehrambenih suplemenata, a naročito vitamina D, izuzetno je popularno.

Od pojave kovida 19 došlo je do pravog buma suplementacije vitaminom D, a neretko se doze ne poštuju i naveliko prekoračuju. S obzirom na to koliko se od početka pandemije govorilo o dobrobitima vitamina D i njegovoj zaštitnoj ulozi protiv kovida 19, kao i o tome da su istraživanja pokazala da većina populacije ima manjak tog vitamina, ljudi su možda smetnuli s uma činjenicu da je moguće predoziranje tim vitaminom te da ono može imati i vrlo ozbiljne posledice na zdravlje.

"Ovaj izveštaj još jednom naglašava moguću toksičnost suplemenata koji se uopšteno smatraju sigurnim, ali samo ako se ne uzimaju u nesigurnim dozama (većim od preporučenih) ili nesigurnim kombinacijama", zaključuju britanski lekari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu