Zarazna bolest koja traje mesecima, širi se poljupcem – četiri simptoma ključna za otkrivanje

Mononukleoza je vrlo zarazna, najčešće se širi bliskim i neposrednim kontaktom, uglavnom ljubljenjem, pa je tako i nastao naziv bolest ljubljenja ili bolest poljupca

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2022.

10:29

Zarazna bolest koja traje mesecima, širi se poljupcem –  četiri simptoma ključna za otkrivanje
Foto:Shutterstock/4 PM production

U letnjim mesecima pojačan je rizik od razvoja vrlo zarazne bolesti koja može da traje nedeljama, pa i mesecima, a obično pogađa tinejdžere i mlađe odrasle osobe. Poznata je kao infektivna mononukleoza, žlezdana groznica ili bolest ljubljenja jer se širi kroz razmenu pljuvačke. Izaziva je Epstein-Barrov virus, a osim pljuvačkom prenosi se i drugim telesnim tečnostima. Većina ljudi preboli mononukleozu bez većih poteškoća, ali uz neke bolest može da dovede do drugih zdravstvenih komplikacija, uključujući anemiju, upalu pluća i neurološke bolesti poput Guillain-Barreovog sindroma ili Bellove paralize.

Četiri simptoma na koje treba da pazite:

-visoka temperatura, 38 stepeni Celzija ili više

-grlobolja

-natečene vratne žlezde

-ekstremni umor.

Pojavi glavnih simptoma često prethode umor, nevoljkost i glavobolja. Ovakva uobičajena klinička slika infektivne mononukleoze češća je kod bolesnika u dobi od 15 do 24 godine (kod male dece uglavnom prolazi bez posledica) i konstatuje se povišenom temperaturom koja traje od jedne do tri nedelje, naslagama na tonzilama (angina), povećanjem limfnih čvorova (limfne "žliezde") i povećanjem jetre i slezene. Deo bolesnika ima biohemijske pokazatelje oštećenja jetrenih ćelija, tzv. "jetrene probe" mogu biti deset puta veće od normalnih vrednosti. Umor može da se zadrži i mesecima nakon što prebolite infekciju.

Takođe, širi se kašljanjem i kijanjem, deljenjem pribora za jelo i sl. Osoba je zarazna i šest nedelja nakon infekcije. Od kontakta s virusom do pojave simptoma bolesti također može proći od dva do šest tjedana.

Kako bi se zaustavila zaraza savjetuje se redovito prati ruke, posteljinu, izbjegavati ljubljenje i ne dijeliti pribor za jelo barem dva mjeseca nakon povlačenja simptoma mononukleoze

Lek za mononukleozu ne postoji, a antibiotici neće pomoći jer je bolest uzrokovana virusom. Uopšteno se savetuje odmor i uzimanje dosta tečnosti kako bi se izbegla dehidracija i obavezni su lekove protiv bolova. Veliki telesni napori nakon ozdravljenja mogu da prouzrokuju hroničan oblik ove bolesti u kojem virus trajno ostaje aktivan i uzrokuje bolest. Takođe, s obzirom na to da dolazi do znatnog povećanja slezine, postoji opasnost od životno opasne komplikacije - pucanja slezine pa se savetuje da obratite pažnju da ne dođe do udaraca ili jačeg pritiska na stomak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: