Simptom koji uopšte ne povezujemo sa masnom jetrom, ako ga imate, znači da je bolest napredovala

Skoro da nema važnijeg organa od jetre. Ne samo da je najveći organ u telu, već i ima najveći broj različitih funkcija od svih organa. Ta relativno mala struktura (teška je svega 2 kg) radi doslovno hiljadu stvari, koje su veoma komplikovane i podrazumevaju složene hemijske reakcije. Zato je veoma važna za celokupno zdravlje našeg organizma.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nealkoholna masna jetra ("nonalcoholic fatty liver" – NAFL) je bolest koju karakteriše stvaranje masnih naslaga u ovom organu, što može ozbiljno da naruši zdravlje pacijenta. Veoma je opasno, jer nema očiglednih simptoma. Kada se jave tegobe, bolest se već progresivno razvila.

Međutim, postoji simptom koji deluje potpuno nepovezano sa jetrom, a zapravo je znak da ovaj organ pati – svrab u tabanima i dlanovima! Jak svrab povezan sa NAFL najčešće se pogoršava kasno uveče i noću.

Sa druge strane, prema rečima stručnjaka, klasični simptomi nealkoholne masne jetre su: nelagodnost i bol u stomaku i osećaj punoće u gornjem desnom delu stomaka.

Lekari su, takođe, primetili da su gojazne osobe sklone oboljenju nealkoholne masne jetre. Ako već postoji ova dijagnoza, neophodno je povesti računa o ishrani i smanjiti unos kalorija.

Od presudnog značaja je znati da trajno oštećenje jetre može s vremenom da dovede do ciroze, a potom i do otkazivanja ovog organa, što je ekstremno opasno i može biti fatalno.

Postoji šest osnovnih stvari koje štete jetri:

1. prejedanje,

2. nezdrava hrana i pića,

3. hrana sa malo proteina, a mnogo ugljenih hidrata i masti,

4. specijalni otrovi, poput alkohola, duvana, kofeina, teobromina i teških droga,

5. lekovi, bilo oni koji se dobijaju na recept ili oni bez recepta,

6. konzumiranje ili udisanje insekticida, prezervativa i drugih kumulativnih otrova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 24 idi na stranu