Odobrena vakcina protiv majmunskih boginja

Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je da je odobrila vakcinu protiv velikih boginja i za primenu u prevenciji majmunskih boginja, bolesti koja se širi i za koju bi Svetska zdravstvena organizacija mogla da izda maksimalno upozorenje.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Odbor za lekove za humanu uporabu EMA-e preporučio je da se antivirusna vakcina Imvaneks uključi u zaštitu odraslih protiv majmunskih boginja", saopštio je evropski regulator za lekove. Smatra se da vakcinisanje protiv velikih boginja pruža solidnu zaštitu od majmunskih boginja, ali ne zna se koliko dugo traje zaštita nakon vakcinisanja.

Poverenstvo za humane lekove (CHMP) pri Evropskoj agenciji za lekove (EMA) u junu je započelo ocenu podataka za proširenje indikacije vakcine Imvaneks za njenu primenu u zaštiti od majmunskih boginja.

Vakcina Imvaneks, koju proizvodi danska kompanija Bavarian Nordic, odobrena je u EU od 2013. za prevenciju velikih boginja. Situacija s majmunskim boginjama pogoršala se poslednjih nedelja te je u 71 zemlji sada više od 15.300 zaraženih, prema poslednjim podacima sanitarnih vlasti u Sjedinjenim Državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu