Ulje čuvarkuće, beli luk, čačkanje štapićima – kako ne treba lečiti upalu uva VIDEO

Upala uva je česta pojava kada počne sezona kupanja, a ljudi se često odlučuju da se sami leče. Koji su simptomi i kada je vreme da se javimo lekaru?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

"U letnjem periodu najčešće su upale spoljašnjeg uva, kada dođe do infekcije i upale kože spoljašnjeg ušnog kanala i školjke. Karakteriše ih jak bol, a može da se javi i zapušenost uva, nešto oslabljen sluh, sekrecija", objašnjava za TV Prva doktorka Ana Jotić.

Najčešće se ova infekcija javlja leti zbog kupanja, odnosno ulaska vode u spoljašnji slušni kanal.

"To u kombinaciji sa postojećom ušnom mašću koja zadržava vodu, tera pacijente da čačkaju uvo, da sami izbace mast i vodu koja je ušla, što dovodi do oštećenja kože spoljašnjeg slušnog kanala koji je pogodan ulaz za infekciju", kaže doktorka.

Uglavnom se radi o bakterijskim infekcijama, a pacijentima se, kako kaže, prepisuju lekovi za bolove prvih nekoliko dana, dok se lokalno daju antibiotske i kortikosteroidne kapi. Takođe, uvo treba da bude suvo nekoliko dana.

Lekarka savetuje da se pre letnje sezone obavi preventivni pregled kod otorinolaringologa, da se proveri da li je slušni kanal čist, da li ima zaostalog cerumena koji treba očistiti, a preporučuje i upotrebu uljanih kapi, spreja, da oblože taj slušni kanal.

"Ne čačkati štapićima, prstima, ključevima, drugim stranim objektima, ne stavljati prljave stvari na inficirano uvo... Imamo tu razne varijante, ulje čuvarkuće, beli luk, suncokretovo i maslinovo ulje. Izbegnite te stvari i javite se lekaru", zaključuje doktorka Jotić.

Pogledajte video-prilog:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu