Virus Zapadnog Nila je pred vratima, evo kako ga prepoznati: "Otežan hod, glavobolja, koma..." VIDEO

Ne prilazite na ulici i ne uzimajte u ruke bolesne ptice, mogu vam preneti opasan virus, upozorenje je Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, nakon više prijava građana koji tvrde da su videli ptice koje se teško kreću u Beogradu i Novom Sadu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2022.

11:32

Virus Zapadnog Nila je pred vratima, evo kako ga prepoznati:
Foto: Printskrin/TV Prva

Da li je tačno da su ptice zaražene virusom Zapadnog Nila, i da ga komarci sa njih prenose na ljude?

"Nema razloga za brigu, s obzirom da se virus groznice Zapadnog Nila izoluje svake godine. Uglavnom su ptice rezervoari tog virusa,a komarci su prenosioci. Ne treba dirati te ptice, treba pozvati ova udruženja i ustanove koje rade na raščišćvanju uginulih ptica, ali nikako vi sami da dirate", epidemiolog Slavica Maris.

Ona dodaje da svake godine Uprava za veterinu vrši monitoring nad prisustvom ovog virusa u životinjama, a monitoring virusa groznice Zapadnog Nila u komarcima vrši Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

Ove godine u Beogradu nije registrovan nijedan slučaj obolevanja, a prošle godine je zabeležen jedan slučaj. Do pandemije koronabvirusa uglavnom je u Beogradu bilo zaraženo 25, 30 slučajeva na godišnjem nivou. 2013. i 2018. registrovan evelike epidemije.

Koji su simptomi zaraze?

U 80 odsto slučajeva osoba koja je inficirana nema nikakve simptome bolesti, a u preostalih 20 odsto simptomi su slični gripu - povišena telesna temepratura, glavobolja, bolovi u mišićima, zglobovima, prolazna ospa, uvećane limfne žlezde. Ovo obolenje uglavnom samo prestaje u roku od nekoliko dana - od 4 do 7. U jako malom procentu, 1 oboleli na 150 inficiranih, može se javiti upala mozga i zahteva hospitalizaciju.

"Veću predispoziciju za težu formu bolesti imaju osobe starije od 75 godina i sa hroničnim bolestima", kaže epidemiološkinja.

Objašnjava slučajeve kada treba da sumnjamo na najteži oblik obolevanja, a to su: intenzivna glavobolja, otežan hod, ukočen vrat, dezorijentacija, stupor, čak i koma.

Opširnije u video-priologu:

Batut, zvanično: Nema obolelih

Iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut kažu da za sada nema slučajeva obolelih od virusa Zapadnog Nila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: