Virus Zapadnog Nila je pred vratima, evo kako ga prepoznati: "Otežan hod, glavobolja, koma..." VIDEO

Ne prilazite na ulici i ne uzimajte u ruke bolesne ptice, mogu vam preneti opasan virus, upozorenje je Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, nakon više prijava građana koji tvrde da su videli ptice koje se teško kreću u Beogradu i Novom Sadu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Da li je tačno da su ptice zaražene virusom Zapadnog Nila, i da ga komarci sa njih prenose na ljude?

"Nema razloga za brigu, s obzirom da se virus groznice Zapadnog Nila izoluje svake godine. Uglavnom su ptice rezervoari tog virusa,a komarci su prenosioci. Ne treba dirati te ptice, treba pozvati ova udruženja i ustanove koje rade na raščišćvanju uginulih ptica, ali nikako vi sami da dirate", epidemiolog Slavica Maris.

Ona dodaje da svake godine Uprava za veterinu vrši monitoring nad prisustvom ovog virusa u životinjama, a monitoring virusa groznice Zapadnog Nila u komarcima vrši Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

Ove godine u Beogradu nije registrovan nijedan slučaj obolevanja, a prošle godine je zabeležen jedan slučaj. Do pandemije koronabvirusa uglavnom je u Beogradu bilo zaraženo 25, 30 slučajeva na godišnjem nivou. 2013. i 2018. registrovan evelike epidemije.

Koji su simptomi zaraze?

U 80 odsto slučajeva osoba koja je inficirana nema nikakve simptome bolesti, a u preostalih 20 odsto simptomi su slični gripu - povišena telesna temepratura, glavobolja, bolovi u mišićima, zglobovima, prolazna ospa, uvećane limfne žlezde. Ovo obolenje uglavnom samo prestaje u roku od nekoliko dana - od 4 do 7. U jako malom procentu, 1 oboleli na 150 inficiranih, može se javiti upala mozga i zahteva hospitalizaciju.

"Veću predispoziciju za težu formu bolesti imaju osobe starije od 75 godina i sa hroničnim bolestima", kaže epidemiološkinja.

Objašnjava slučajeve kada treba da sumnjamo na najteži oblik obolevanja, a to su: intenzivna glavobolja, otežan hod, ukočen vrat, dezorijentacija, stupor, čak i koma.

Opširnije u video-priologu:

Batut, zvanično: Nema obolelih

Iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut kažu da za sada nema slučajeva obolelih od virusa Zapadnog Nila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu