Zašto se na suncu osećamo umorno? Ovaj fenomen ima objašnjenje

Najbolji način da iskoristite lep i sunčan dan jeste da budete napolju. Međutim, to može prouzrokovati određene probleme. Možete dobiti sunčanicu, na ekstremnim temperaturama toplotni udar, a nakon provedenog dana na suncu, možete se osećati preumorno iako niste radili ništa naporno.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Razlog ove iscrpljenosti je to što telo koristi mnogo energije kako bi se ohladilo. Toplota izaziva brojne reakcije tela, koje tako pokušava da održi optimalnu telesnu temperaturu. Te reakcije su recimo vazodilatacija i znojenje. Ovi procesi doprinose toplotnoj regulaciji tela.

Sve ovo može dovesti do dehidratacije jer telo koristi tećnost da se rashladi i ona izlazi na površinu kože u vidu znoja. Ukoliko osetite ekstremni umor i letargičnost na visokim temperaturama, morate odmah reagovati, jer se to može pretvoriti u toplotni udar. Njegovi simptomi su povećan broj otkucaja srca, iznenadni prestanak znojenja, mučnina, konfuzija i iscrpljenost.

Ukoliko planirate da provedete dosta vremena na suncu, ponesite krenu za sunčanje, gledajte da uvek budete hidrirani i da kod sebe imate vodu. Izbegavajte alkohol i kafu, i trudite se da što više budete u hladu, kako ne biste bili direktno izloženi UV zracima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu