Opasnija od komarca i krpelja: Muva prenosi ozbiljne bolesti i čak 351 vrstu bakterija

Muva se nekada u narodu zvala đavolja pčela i to sa razlogom. Ovaj insekt može preneti koleru, dizenteriju, tifus, ali i bakterije koje imaju ulogu u stvaranju čira na želucu.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Sreda, 29.06.2022.

16:13

Opasnija od komarca i krpelja: Muva prenosi ozbiljne bolesti i čak 351 vrstu bakterija
Foto: Profimedia

Muve se okupljaju, uglavnom, oko ostataka hrane ili životinjskog izmeta, a sve su to mesta gde se može naći ogroman broj bakterija i virusa.

Stručnjaci sa Univerziteta u Pensilvaniji došli su do podatka da muve mogu preneti čak 351 vrstu bakterija! Na telu ovog insekta, mesta na kojima se najviše razmnožavaju nepoželjni mikrobi jesu noge i krila. Pored toga, isto istraživanje je došlo do zaključka da muve u gradovima mogu preneti više bolesti od ostalih.

Ovi dosadni insekti prenose mikroorganizme koji su odgovorni za pojavu ozbiljnih oboljenja poput dizenterije, salmonele, stomačnog gripa, trbušnog tifusa, kolere, tuberkuloze itd.

Pojedini biolozi su upozorili da, kad muve slte ne neko mesto, one za sobom ostave kolone bakterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: