Jedna vrsta posla ozbiljno povećava mogućnost za srčani udar, dokazalo novo istraživanje

Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Cardiology još jednom je dokazalo da su sedenje i sedeći način života opasni po zdravlje.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Photo Smoothies
Foto:Shutterstock/Photo Smoothies

Srčani udar nastaje kada iznenadna blokada spreči krv da stigne do našeg vitalnog organa. Ovo može izazvati oštar bol u grudima koji se ponekad širi preko vilice, a zatim niz levu ruku. Godinama se ističe da pušenje najviše povećava rizik od ovog stanja. Međutim, nova studija pokazuje da sedeći način života može biti jednako loš.

Nova studija objavljena u časopisu "JAMA Cardiology" još jednom je dokazala da su sedenje i sedeći način života opasni po zdravlje. Uopšteno govoreći, neaktivnost je uzrok mnogih hroničnih bolesti, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti, duboku vensku trombozu i metabolički sindrom. Nova studija je to potvrdila nakon sprovođenja ankete na više od 100.000 ljudi u 21 zemlji.

Studija je pratila svakog učesnika u proseku 11 godina, a želeli su da utvrde kako njihovo ponašanje određuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Učesnici koji su sedeli šest do osam sati dnevno imali su 12-13% veći rizik od rane smrti ili srčanih oboljenja, a oni koji su sedeli duže od osam sati imali su 20% veći rizik.

Zanimljiv nalaz koji je proizašao iz studije je da, iako je sedenje bilo problematično u svim zemljama, ono je izazvalo najviše problema u zemljama sa niskim i nižim srednjim prihodima. Ovo je navelo autore da zaključe da je u zemljama sa višim prihodima sedenje obično povezano sa višim socioekonomskim statusom i bolje plaćenim poslovima.

Istraživanje je takođe dodalo neke dokaze da sedenje uzrokuje visoku stopu srčanih bolesti na Zapadu.

"Poruka je da sedenje treba svesti na minimum. Ako morate da sedite, pojačajte svoje vežbe u drugo doba dana kada ne morate da sedite", rekao je profesor Skot Lir sa Univerziteta Frejzer.

Takođe, istraživači su otkrili da male promene u načinu života mogu smanjiti šanse za ranu smrt i srčane bolesti.

"Naša studija je pokazala da je kombinacija sedenja i neaktivnosti uzrok 8,8 odsto svih umrlih, što je cifra koja je blizu pušenju. To je globalni problem koji se vrlo lako može rešiti. Odličan početak je zakazivanje vremena za ustajanje", dodao je profesor Lir.

Čak i mala količina vežbanja može imati značajne zdravstvene efekte, bez obzira da li gubite težinu tokom procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu