Poznato iz koje zemlje su majmunske boginje stigle u Srbiju

U Srbiji je danas potvrđen prvi slučaj obolevanja od majmunskih boginja, a kako saznaju domaći mediji, u pitanju je muškarac koji je doputovao iz Nemačke.

Zdravlje

Izvor: Blic

Petak, 17.06.2022.

15:16

Poznato iz koje zemlje su majmunske boginje stigle u Srbiju
vilevi/depositphotos/ilustracija vilevi/depositphotos/ilustracija

Podsetimo, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ima informacije da su majmunske boginje od početka godine potvrđene kod 1.600 ljudi, a da se sumnja na još 1.500 slučajeva u 39 zemalja, saopštio je danas direktor te organizacije Tedros Adanom Gebrejesus.

On je precizirao da je među tim zemljama sedam u kojima su majmunske boginje prisutne godinama, a da su 32 zemlje pogođene sada.

Simptomi

Simptomi majmunskih boginja mogu započeti visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u telu i slabošću. Nakon otprilike dva dana, na licu, rukama i stopalima nastaju osip i čirevi. Pacijentima koji prepoznaju bilo šta od navedenog savetuje se da ostanu u izolaciji tokom celog trajanja bolesti, koja obično traje dve do četiri nedelje.

Jedan od karakterističnih znakova zaraze jest osip na licu ili telu koji se pretvara u izbočene kvržice koje postaju mehurići, piše Eat This, Not That.

Osobe sa majmunskim boginjama smatraju se najzaraznijima dok imaju osip. Bolest može da traje dve do četiri nedelje, a većina ljudi se oporavlja bez lečenja. Period inkubacije može da traje sedam do 14 dana, navodi CDC. Osoba može da bude zarazna od jednog dana pre nego što razvije osip do 21 dan nakon pojave simptoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: