Kon o majmunskim boginjama: "Mislim da je dobro upozoriti stanovništvo na ovo" VIDEO

Majmunske boginje su polako počele da se šire svetom. Postoji zabrinutost da će ova bolest da bude zastupljena kao kovid 19. Epidemiolog Predrag Kon je objasnio da li zaista građani treba da brinu zbog ove bolesti.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/TV Prva
Foto:Printscreen/TV Prva

Epidemiolog Kon je istakao da majmunske boginje nisu novost, ali da jedino što do sada nije očekivano jeste način prenošenja među ljudima i to među muškarcima koji imaju bliski kontakst sa drugim muškarcima.

Majmunske boginje se šire Evropom: Hoće li biti epidemije?

Kon objašnjava da je to inače bolest koja se prenosila kod profesionalaca koji su imali kontakt sa divljim životinjama, kao i da je zastupljena kod putnika u međunarodnom saobraćaju.

Šekler o majmunskim boginjama: "Kada kažem u bliskom kontaktu, mislim na homoseksualce"

"Sada se to pojavljuje odjednom, a da niko nije putovao, posebno u zemljama poput Velike Britanije. Tamo je jedan slučaj bio uvozni, sve ostalo je stečeno kontaktom. Ono što je činjenica jeste da se uvek utvrđivao taj kontakt, on mora biti blizak, ne mora seksualno, može i kapljično, prema tome će se to dalje pratiti", rekao je Kon za TV Prva.

Majmunske boginje se šire Evropom: Lekari sumnjaju da se prenose seksualnim putem

Spekuliše se o tome da su vakcine za velike boginje delotvorne protiv virusa majmunskih boginja, međutim, istraživanja o tome su poslednji put rađena osamdesetih godina.

Period inkubacije 10 dana: Koji su simptomi majmunskih boginja?

"Imunitet od vakcina za velike boginje sa godinama bledi, ali je sve to ista familija, tu pripada i variola vera i majmunske boginje. Oni su vrlo srodni sa velikim boginjama, samo ovde imate centralnoafrički i zapadnoafrički, samo je ovde dominantna ova blaža loza. Istina je da su istraživanja rađena tada, taj imunitet je prilično trajan, ali treba shvatiti da je prošlo pola veka od tad, tako da ne možemo potpuno da računamo na tu zaštitu. Ja mislim da je dobro upozoriti stanovništvo na ovo", istakao je Kon.

Epidemiolog je pomenuo i situaciju sa pandemijom kovida 19 i objasnio da se situacija sa virusom ipak malo smirila, kao i da privremeno izlazimo iz krize. Međutim, to po njemu ne znači konačni kraj.

"Taj virus će svakako živeti sa nama, pojaviće se nove varijante, ne može da se kaže da je gotovo, ali privremeno ćemo biti mirniji jedan period. Sada sigurno imamo dosta kolektivnog imuniteta, ali bitno je kako će se virus ponašati i kako će on tražiti puteve svog opstanka", naveo je Kon.

"Nadzorni sistemi su neobično osnaženi posle ove pandemije i jednako treba da se naviknemo na te informacije koje nas uznemiruju i da se ne plašimo. Briga i oprez su uvek u redu, ali panika nikada nije u redu", zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu