Belgija uvela obavezan karantin za majmunske boginje

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obavezni 21-dnevni karantin protiv majmunskih boginja - pošto 14 zemalja sada potvrđuje izbijanje virusne bolesti, a lekari upozoravaju na "značajan porast" slučajeva u Velikoj Britaniji.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 22.05.2022.

14:36

Belgija uvela obavezan karantin za majmunske boginje
Foto:Shutterstock/RealPeopleStudio

Oni koji se zaraze virusom koji izaziva majmunske boginje sada će morati da idu u samoizolaciju tri nedelje, saopštile su belgijske zdravstvene vlasti, nakon što su zabeležena tri slučaja u zemlji.

Sve infekcije, od kojih je prva zabeležena u petak, povezane su sa festivalom u lučkom gradu Antverpenu.

Lekari su upozorili da se Velika Britanija suočava sa "značajnim" porastom infekcija i odgovor vlade je "kritičan" u obuzdavanju njihovog širenja.

Dr Kler Djusnap, predsednica Britanskog udruženja za seksualno zdravlje i HIV, takođe je rekla da bi epidemija mogla da ima "masivan uticaj“ na pristup uslugama seksualnog zdravlja u Britaniji.

Sajid Džavid juče je otkrio da je još 11 Britanaca pozitivno na virus, čime je ukupan broj porastao na 20.

Majmunske boginje se šire Evropom: Hoće li biti epidemije?

Od majmunskih boginja obolelo je i dete koje je trenutno u kritičnom stanju u londonskoj bolnici, dok je u Evropi zabeleženo još 100 infekcija.

"Naš odgovor je ovde zaista kritičan", kaže doktor Djusnap.

"Biće još dijagnoza tokom sledeće nedelje. Koliko, teško je reći. Ono što me najviše brine je da ima infekcija širom Evrope, pa se to već proširilo, već kruži opštom populacijom. Doći do vrha kontakata svih tih ljudi je ogroman posao. Broj obolelih mogao da bude veći u naredne dve ili tri nedelje."

Ona kaže da očekuje da će biti identifikovano još slučajeva širom Velike Britanije.

Od subote su prijavljena 92 potvrđena slučaja i 28 sumnjivih slučajeva majmunskih boginja iz 12 država članica koje nisu endemske za virus, saopštila je agencija UN, dodajući da će u narednim danima dati dalje smernice i preporuke zemljama o tome kako da ublaže posledice širenja majmunskih boginja.

Do danas niko nije umro od virusne bolesti.

"Ono što se čini da se sada dešava je da je virus ušao u populaciju preko intimnih odnosa i da se širi kao i polno prenosive infekcije, što je pojačalo njegov prenos širom sveta", kaže profesor Dejvid Hejman, stručnjak za epidemiologiju zaraznih bolesti na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: