Suve oči, perutanje kože i rane koje sporo zarastaju: Ne paničite, nedostaje vam jedan vitamin

Vitamin A je vitamin rastvorljiv u mastima i važan je za mnoge telesne funkcije, uključujući pravilan vid, imuni sistem, reprodukciju i dobro zdravlje kože. Postoje dve vrste vitamina A koje se nalaze u hrani: pripremljeni vitamin A i provitamin A.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Petak, 06.05.2022.

15:29

Suve oči, perutanje kože i rane koje sporo zarastaju: Ne paničite, nedostaje vam jedan vitamin
Foto: Profimedia

Preformirani vitamin A je takođe poznat kao retinol i obično se nalazi u mesu, ribi, jajima i mlečnim proizvodima. U jajveći riziku od nedostatka su trudnice, dojilje, novorođenčad i deca.

Ovi znakovi ukazuju na nedostatak vitamina A:

Suva koža

Vitamin A je važan za stvaranje i "popravku" ćelija kože, a takođe pomaže u borbi protiv upale zbog određenih problema sa kožom. Nedostatak vitamina A može biti krivac za razvoj ekcema i drugih kožnih problema. Ekcem je stanje koje uzrokuje suvu kožu, svrab i upalu. Suve oči

Suve oči su jedan od najpoznatijih problema vezanih za nedostatak vitamina A. Suve oči, ili nemogućnost stvaranja suza, jedan je od prvih znakova kada nam nedostaje ovaj vitamin.

Odloženi rast

Deca koja ne dobijaju dovoljno vitamina A mogu da imaju usporavanje rasta. To je zato što je vitamin A neophodan za pravilan razvoj ljudskog tela.

Sporo zarastanje rana

Rane koje ne zarastaju dobro nakon povrede mogu da upućuju na to da vam nedostaje vitamin A. On podstiče stvaranje kolagena, važnu komponentu zdrave kože.

Akne

Pošto vitamin A podstiče razvoj kože i bori se protiv upale, može da pomogne u prevenciji ili lečenju akni. Više studija je povezalo nizak nivo vitamina A sa prisustvom akni. U jednoj studiji na 200 odraslih, nivoi vitamina A kod onih sa aknama bili su za preko 80 mcg niži nego kod onih bez tog stanja, piše Healthline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: