Deca umiru od misteriozne bolesti jetre, lekarima nepoznato poreklo epidemije

Troje dece u Indoneziji umrlo je od misteriozne bolesti jetre, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje, čime je globalni broj umrlih porastao na najmanje četvoro.

Zdravlje

Izvor: Blic

Utorak, 03.05.2022.

16:35

Deca umiru od misteriozne bolesti jetre, lekarima nepoznato poreklo epidemije
Foto: Beenicebeelove/Shutterstock

Težak tip akutnog hepatitisa identifikovan je kod skoro 170 dece u 11 zemalja poslednjih nedelja, što je izazvalo zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zbog "nepoznatog porekla“ bolesti.

Simptomi koji pogađaju decu pre pojave znakova upale jetre uključuju mučninu, povraćanje, dijareju i bol u stomaku. Ranije je prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj.

Indonezijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je troje dece umrlo u bolnicama prošlog meseca u prestonici Džakarti, nakon što su pokazivali neke od simptoma.

Deca od dve, osam i 11 godina takođe su imala temperaturu, žuticu, konvulzije i gubitak svesti, rekla je portparolka ministarstva Siti Nadija Tarmizi.

"U ovom trenutku sumnjamo da su slučajevi akutnog hepatitisa, ali moramo da potvrdimo da nisu izazvani poznatim virusima hepatitisa A, B, C, D i Rb", rekla je Siti Nadija Tarmizi.

Ona je dodala da ministarstvo zdravlja trenutno istražuje uzrok bolesti tako što je sprovelo kompletan panel testova na virus.

Ministarstvo je takođe pozvalo roditelje da svoju decu odmah odvedu u bolnicu ako pokažu bilo kakav znak bolesti.

Pojava moguće nove bolesti koja pogađa samo malu decu – većina je mlađa od 10 godina – izazvala je zabrinutost u globalnoj zdravstvenoj zajednici koja se već bori sa kovidom 19.

SZO je saopštila da je došlo do "neočekivanog značajnog povećanja“ slučajeva u Velikoj Britaniji među mladom, prethodno zdravom decom, kao i u Irskoj i Holandiji.

U Sjedinjenim Državama, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je u petak studiju o grupi u Alabami, gde je devetoro dece takođe bilo pozitivno na uobičajeni patogen nazvan adenovirus 41.

Poznato je da patogen izaziva gastroenteritis kod dece, ali "obično nije poznat kao uzrok hepatitisa kod inače zdrave dece“, navodi agencija.

Adenovirusi se obično šire bliskim ličnim kontaktom, respiratornim kapljicama i kontaktom sa kontaminiranim površinama. Postoji više od 50 vrsta adenovirusa, koji najčešće izazivaju prehlade, ali i mnoge druge bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: