Rani znak da vam šećer razara organizam – lekari otkrili koji je prvi simptom dijabetesa

Dijabetes tipa 2 je hronično stanje, pri čemu pankreas ne može da proizvede dovoljnu količinu insulina.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 16.03.2022.

15:05

Rani znak da vam šećer razara organizam – lekari otkrili koji je prvi simptom dijabetesa
Foto: Profimedia

Iako se ovaj proces može činiti bezopasnim, s vremenom se poremete sve funkcije tela. Visoki nivo šećera u krvi može ozbiljno da ošteti srce, oči, ali i bubrege.

Treba vam samo dva sastojka: Ubrzava metabolizam, čuva srce i želudac

Ključan korak u ovom slučaju je rano otkrivanje problema. Najraniji simptom je, tvrde lekari, zamućen vid, koji svakim danom postaje sve ozbiljniji.

Niskokalorična hrana koja nudi jod, fosfor i cink - dovoljno samo 80 grama dnevno

Dijabetes može da izazove zamagljen vid. Ovo stanje je poznato i kao dijabetička retinopatija – rezultat je problema sa krvnim sudovima oko mrežnjače.

Kod većine pacijenata ovaj problem se razvija postepeno. Rano otkrivanje i odlazak kod lekara može spasiti pacijenta ozbiljnijih problema kao što je potpuni gubitak vida.

U oku počne da se stvara višak tečnosti koji stvara zamućenje i smanjuje fokus. Ukoliko ovo stanje potraje nekoliko dana, vreme je da posetite lekara.

Stručnjaci nagalašavaju i da zamagljen vid nije u 100 odsto slučajeva posledica dijabetesa. On takođe može biti uzrokovan brojnim drugim stanjima, uključujući suve oči, slabovidost ili infekciju.

U svakom slučaju, lekari preporučuju redovnu kontrolu i praćenje svih signala koje nam organizam šalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: