"Neće biti za sve" - Kon otkrio kad nas čeka četvrta doza vakcine VIDEO

U Srbiji je registrovan novi soj koronavirusa "stelt omikron". Epidemiolog Predrag Kon kaže za TV Prva da je taj virus doživeo mutacije na spajk proteinu koje mu olakšavaju pripajanje za ćelije i da se za jedan i po put lakše prenosi nego osnovni omikron soj. A povodom novog leka Pakslovid, koji je stigao u Srbiju, kaže da se prima u ranoj fazi bolesti.

Zdravlje

Izvor: TV Prva

Utorak, 08.02.2022.

08:26

Default images
Foto: Printscreen / TV Prva

"Pakslovid pripadada antivirusnom leku koju deluje prvih dana. Daje se u prvih pet dana, posle toga nemaju takav efekat. Ne uzima se antibiotik, već antivirusni lek. To što je dostupan je značajno za nas", priča Kon povodom novog leka koji je stigao u Srbiju.

Mnogi se pitaju da li nas posle buster doze čeka još doza vakcine i kada će biti potrebno da je primimo.

"Prate se iskustva četvrte doze, ona neće najverovatnije biti za sve. Imamo je već za one koji su na hemiodijalizi. Za treću dozu je pomereno za tri meseca, a četvrta je ostala na pet meseci... Neki podaci nisu poznati... Postoje mišljenja da četvrta doza nije neophodna, posebno za mlade", naveo je epidemiolog.

Takođe, javile su se teorije o tome da nakon preležanog koronavirusa neko vreme treba izbegavati seks.

"Treba izbegavati fizičke aktivnosti zbog kovid sindroma i da to može da ugrozi stanje... sve je to relativno, normalno da jedan period apsitencije nije na odmet", savetuje doktor Kon.

Takođe, treba izbegavati sportske aktivnosti određeni period.

"Mesec dana je minimum za usporavanje, ako neko ima klinički kovid...", zaključio je epidemiolog.

Detaljnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: