Traže se dobrovoljci koji će se zaraziti koronavirusom

Za prvo medicinsko ispitivanje na svetu u kojem je dozvoljeno namerno izlaganje ispitanika koronavirusu traže se dobrovoljci radi razvoja boljih vakcina.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Četvrtak, 27.01.2022.

14:23

Traže se dobrovoljci koji će se zaraziti koronavirusom
Foto: Profimedia

Istraživanje Univerziteta u Oksfordu pokrenuto je prošlog aprila, tri meseca nakon što je Britanija postala prva zemlja koja je odobrila ispitivanja koronavirusa na ljudima.

Njegova prva faza, koja još uvek traje, usredsređena je na otkrivanje količine virusa koja je potrebna za izazivanje infekcije, dok će druga imati za cilj da odredi imuni odgovor potreban da se spreči zaraza, objavljeno je u saopštenju.

Naučnici su blizu utvrđivanja najslabije moguće infekcije virusom koja osigurava da oko polovina ljudi koji su mu izloženi dobiju asimptomatski ili blagi kovid.

Zatim planiraju da izlože dobrovoljce – sve prethodno prirodno zaražene ili vakcinisane – toj dozi izvorne varijante virusa kako bi utvrdili koji su nivoi antitela ili imunih T-ćelija potrebni za sprečavanje infekcije.

"To je imuni odgovor koji tada treba podstaći novom vakcinom", rekla je Helen Makšejn, profesorka na Univerzitetu Oksford i voditeljka studije.

Rezultati će pomoći da budući razvoj vakcina bude mnogo brži i delotvorniji

Nalazi istraživanja pomoći će da budući razvoj vakcina bude mnogo brži i delotvorniji, stoji u saopštenju.

Imunolozi u svetu pokušavaju tačno da odrede nivo imune reakcije koju vakcina mora izazvati kako bismo se zaštitili od bolesti.

Kada se jednom taj nivo otkrije, potreba za masovnim ispitivanjima vakcina se smanjuje.

Naučnici su decenijama koristili ispitivanja na ljudima kako bi razvili tretmane protiv mnogih zaraznih bolesti, ali ovo je prvo poznato takvo istraživanje o kovidu.

Negativna strana istraživanja je rizik po zdravlje dobrovoljaca koji obole od koronavirusa, ali Oksford preduzima sve mere opreza.

Ispitanici moraju biti zdravi i imati od 18 do 30 godina.

Oni će biti u karantinu najmanje 17 dana, a svi koji razviju simptome dobiće Regeneronov lek – monoklonska antitela ronapreve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: