Svakodnevna aktivnost mnogih može da stvori krvni ugrušak

Britanski istraživači sa Univerziteta u Bristolu otkrili su da je rizik za nastajanje krvnih ugrušaka bio za oko trećinu veći kod odraslih koji su provodili četiri sata ili više sati ispred TV-a dnevno, u poređenju s ljudima koji su pred TV ekranom provodili dva i po sata ili manje.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Utorak, 25.01.2022.

19:15

Default images
Foto: Profimedia

Pregled istraživanja, objavljen u časopisu European Journal of Preventive Cardiology, proučavao je tri studije s ukupno 131.421 ispitanikom iz SAD-a i Japana od 40 ili više godina koji nisu imali prethodnu dijagnozu stvaranja krvnih ugrušaka i ispitani su o svojim navikama gledanja televizije.

Volonteri su podeljeni na one koji gledaju televiziju najmanje četiri sata dnevno i one koji je gledaju manje od dva i po sata dnevno. Istraživači su otkrili 964 slučaja venske tromboembolije (VTE) nakon praćenja učesnika istraživanja između pet i 20 godina, pri čemu su volonteri iz prve grupe imali 1,35 puta veću verovatnoću za razvoj ugrušaka nego oni iz druge grupe.

Tim je otkrio da trening nije umanjio rizik od razvoja ugrušaka među TV fanaticima. Dr Kunutsor sa Univerziteta u Bristolu je rekao: "Otkrića pokazuju da je, bez obzira na telesnu aktivnost, vaš indeks telesne mase, godište i pol, mnogo sati gledanja televizije rizična aktivnost s obzirom na nastanak krvnih ugrušaka."

Istraživači su napomenuli da se otkrića zasnivaju na opservacijskim studijama tako da bi povećani rizik među onima koji su više gledali televiziju mogao biti posledica drugih činilaca, poput načina života ili zdravlja. No dr Kunutsor je primetio da produženo gledanje TV-a uključuje mirovanje, što je činilac rizika za VTE.

Rekao je: "Zato ljude podstičemo da se kreću nakon operacije ili tokom leta na duge udaljenosti. Osim toga, kada dugo sedite u skučenom položaju, krv se nakuplja u vašim ekstremitetima, a ne cirkuliše i to može izazvati krvne ugruške."

Takođe je istakao da "oni koji bindžuju, imaju tendenciju da jedu nezdrave grickalice koje mogu dovesti do gojaznosti i visokog krvnog pritiska, što povećava verovatnoću stvaranja krvnih ugrušaka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: