Leči anemiju, čudotvorna je za perut, a ovu biljku ima svako srpsko dvorište VIDEO

Malokrvnost ili anemija obziljno može da utiče na zdravlje i na kvalitet našeg života, budući da smanjuje životnu energiju, zbog čega nismo sposobni da obavljamo najosnovnije aktivnosti. Gastroenterolog Vojislav Perišić istakao je da je idealna biljka koja pomaže u borbi s anemijom kopriva.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.01.2022.

09:42

Leči anemiju, čudotvorna je za perut, a ovu biljku ima svako srpsko dvorište VIDEO
Foto: Shutterstock/Jiri Hera

Usled anemije možemo da osećamo umor, pospanost, slabost, brzo zamaranje, vrtoglavicu i nesigurnost, pa čak i depresiju, zatim može da dođe do smanjenje seksualnih funkcija, poremećaja sna i smanjenja apetita.

Gastroenterolog Vojislav Perišić je u jutarnjem programu TV Prva istakao da idealna biljka koja može da vam pomogne u borbi sa anemijom jeste kopriva.

"Monasi u jednom udaljenom manastiru, kada idu na zimski boravak, tamo ponesu samo kukuruzno brašno, koprivu i divlju jabuku. I to je potpuno dovoljno. Monasi u principu pate od anemije, jer ne jedu meso. A zašto nemaju anemiju? Zbog koprive", započeo je svoje izlaganje Perišić.

"Kopriva je jedina biljka koja ima vrlo visoki procenat gvožđa u sebi, ali je apsorpcija veoma velika", rekao je i dodao da se iz spanaća, blitve ili zelja apsorbuje samo šest odsto gvožđa, a iz koprive 30 odsto, pogotovo ako se jede zajedno s mesom.

Kopriva je bogata vitaminom C, beta-karotenom, kao i manganom, pa pomaže i u prevenciji demencije. Kako spremati i konzumirati?

Perišić kaže da koprivu treba jesti dva puta, a najbolje je da je pripremate tako što ćete prvo propržiti luk, a posebno blanširati koprivu. Potom treba sjediniti luk i koprivu, dodati vodu i kuvati još pola sata, a potom i dodati ostale željene sastojke.

Pre nego što se servira, treba staviti malo i kisele pavlake.

Profesor je istakao da se može piti i sok od koprive, koji iako sadrži manje gvožđa, dobar je saveznik protiv peruti.

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: