Mast od jedne životinje proveren je lek za upalu pluća, astmu, bronhitis, ali i pankreas

U prirodi su se godinama unazad pronalazili lekovi za razna oboljenja, mnogi melemi, čajevi, tinkture, dok se neke životinjske masnoće mogu koristiti kao obloge ili masti.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Pri samom pomenu jazavca pomislimo na štetočinu koja živi u zemlji, međutim, možda će vas iznenaditi da se mast od ove životinje koristi kao isceljujići melem.

O lekovitosti ove masti najbolje svedoče lovci koji jazavčevu mast i spravljaju. Oni objašnjavaju da se jazavac hrani korenjem biljaka, pa je zbog toga ova mast toliko lekovita.

"Dugogodišnji sam lovac i tako sam počeo da pripremam mast od jazavca, prvenstveno jer sam ja imamo bolove u kolenu i ta mast me je spasila. Od dobro podgojenog jazavca može da se dobije oko jedan litar masti, a priprema se kao i mast od svinje. Jazavci se hrane korenjem biljaka, među kojima ima i lekovitih, tokom hibernacije u koju ulazi svake zime skladišti sve hranljive materije upravo u svom salu, to je verovatno tajna zašto je ova mast lekovita i može da pomogne kod raznih oboljenja“, kaže za Rinu jedan od lovaca iz sela Jarmenovci kod Topole.

On objašnjava da mast može da se pije, a može da se koristi i kao melem.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Ukoliko mast treba da se pije ako je unutrašnje oboljenje, onda se to čini ujutru, na prazan želudac i to jedna kafena kašika pomešana sa malo čaja. Ukoliko se koristi kao melem, namaže se bolesno mesto i prekrije belom pamučnom krpom, pomaže i kod bronhitisa i zapaljenja pluća“, pričaju poznavaoci ovog melema. Upravo ova mast pomogla je mnogima u doba korone, kada su se u potrazi za spasom uplašeni građani okretali ka prirodi i leku koji dolazi iz nje.

Naime, jazavčeva mast pomaže kod lečenja tuberkuloze, astme, bronhitisa, kašlja, bolesti pankreasa, išijasa, reume, hemoroida, "kurjeg oka" i rana.

"Najpre sam imala bronhitis da bi nekoliko meseci nakon toga došlo i do zapaljenja pluća i to oba plućna krila. Pila sam antibiotike koji naravno mnogo pomažu, ali sam i pored toga koristila lekove iz prirode kako bi ojačala imuni sistem i pomogla sebi. Mast od jazavca samo je jedan od tih lekovitih proizvoda koji mi je mnogo pomogao. Koristila sam ga kako je i preporučeno i vrlo brzo sam se osećala bolje“, kaže Mirjana Radovanović iz Topole.

Ono što je bitno naglasiti jeste da se jazavčeva mast ne preporučuje kod lečenje raka i leukemije, bolesti nerava, srca i krvnih sudova, jer ne postoje podaci da pomaže u takvim slučajevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 19 idi na stranu