Fajzer i Biontek žele da razviju vakcinu protiv herpesa zostera na bazi mRNA

Nemačka farmaceutska kompanija Biontek i njen američki partner Fajzer žele zajedno da razviju vakcinu protiv herpesa zostera.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Novikov Aleksey
Foto: Shutterstock/Novikov Aleksey

Vakcina bi se zasnivala na tehnologiji mRNK koja se sada koristi za vakcinu protiv koronavirusa, objavile su kompanije u zajedničkom saopštenju.

Početak kliničkih ispitivanja očekuje se u drugoj polovini godine.

Herpes zoster izaziva virus koji inače izaziva ovčije boginje, ali nakon preležanih boginja virus ostaje u organizmu i može da se aktivira kasnije u životu.

Simptomi aktiviranog virusa su jak bol duž zahvaćenog živca, a kasnije se pojavljuju mehurići na koži. Najčešće se javlja kod starijih osoba i onih sa oslabljenim imunskim sistemom. U pet odsto bolesnika bol može dugo da potraje.

Virusom herpesa zaraženo dve trećine svetske populacije

Vakcina protiv herpesa zostera postoji, ali je vektorska.

Biontek i Fajzer žele da razviju novu vakcinu koristeći antigensku tehnologiju, a planiraju i da podele troškove razvoja i budući profit.

"Ovom saradnjom obe kompanije žele da iskoriste svoju stručnost i mogućnosti da razviju novu, efikasnu mRNK vakcinu protiv herpesa zostera", rekao je osnivač i šef Bionteka Ugur Sahin.

Kao i u slučaju vakcine protiv koronavirusa, Fajzer će imati marketinška prava na potencijalnu vakcinu u svetu osim u Nemačkoj i Turskoj gde će marketinška prava pripasti Bionteku.

Lista 20 najjačih bolova – britanski naučnici nisu uvrstili porođaj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu