Od tretmana medicinskim kiseonikom mnogi imaju korist: "Opasan je u kozmetičkim salonima" VIDEO

Osim što nam je neophodan za svakodnevni život, kiseonik može da se koristi u specifičnim uslovima i za lečenje određenog broja oboljenja. Ko sve može da se povrgne medicinskom tretmanu u hiperbaričnoj komori, i da li je opasno korišćenje sličnih uređaja u kozmetičkim salonima?

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 28.12.2021.

11:03

Od tretmana medicinskim kiseonikom mnogi imaju korist:
Foto: Printskrin/TV Prva

"Hiperbarična komora je uređaj gde se sprovodi hiperbarična oksigenacija medicinskim kiseonikom. Tom prilikom postižemo povišeni pritisak i pacijenti udišu stoprocentni kiseonik. Potreban je adekvatan pritisak, preko 2 bara, i čist kiseonik koji pacijenti dobijaju preko maske ili se komore pune kiseonikom", kaže za TV Prva specijalista pomorske medicine dr Branko Markuš.

Vreme boravka u komori zavisi od nekoliko faktora, ali otprilike je to od 60 do 90 minuta, ističe dr Markuš i objašnjava šta se ustvari dešava u telu tokom tog tretmana, i kome je namenjen.

"Dolazi do rastvaranja kiseonika u krvnoj plazmi, dobijete 20-ak puta više kiseonika u krvi koja je svakoj ćeliji na raspolaganju i nahranite sva tkiva kiseonikom. Kod pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom, on mora biti kontrolom i takvi pacijenti mogu da koriste komoru kada su pod terapijom.

"Komora se najčešće koristi kod pacijenata koji imaju problem sa cirkulacijom, često kod dijabetičara - kod kojih stradaju krvni sudovi, otvaraju se hronične rane, kod ubrzavanja preloma i infekcija kostiju, kod akutne gluvoće koja se javlja sve češće kod mladih ljudi, u postkovid tretmanu, kod produženog kovida, kod pacijenata u sklopu rehabilitacije nakon moždanog udara", ističe dr Markuš.

On ističe da je hiperbarična oksidacija medicinski tretman, kome prethodi lekarski pregled, a nekada su potrebne i dodatne pretrage. Mnogi kozmetički saloni reklamiraju tretmane podmlađivanja uz pomoć kiseonika, a da li to može biti opasno?

"Podmlađivanje uz pomoć kiseonika je sve češće, ali to po kozmetičkim salonima nije medicinski uređaj, nema dovoljan pritisa. Ne samo što nema efekta, već stvara zabludu kod onih pacijenata koji misle da se leče. Izlaganje i tom malom pritisku može da napravi neki problem, a zadržavanje ugljen-dioksida u tim komorama ako nema adekvatne ventilacije može da dovede do trovanja", objasnio je dr Markuš.

On ističe da je jako mali broj stanja kod kojih se ne sme koristiti komora: kada su probijena pluća - pneumatoraks, tokom respiratorne infekcije, kao i paralelno korišćenje određenih vrste citostatika sa komorom.

Pogledajte video-prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: