Srbi se od ostatka Evrope razlikuju po neobičnoj varijanti gena VIDEO

Stanovnici Srbije se razlikuju od drugih žitelja Evrope zato što imaju varijantu gena koja se kod njih pojavljuje mnogo češće, pokazala su najnovija istraživanja Instituta za nuklearne nauke Vinča. Interesantno je da se protein koji proizvodi taj gen naziva Serb.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 04.12.2021.

10:39

Default images
Foto: Printskrin/TV Prva

"Svi imamo iste gene, ali varijante gena se razlikuju", rekla je dr Nevena Veljković, naučna savetnica Instituta Vinča ističući da imamo jednu varijantu po kojoj smo specifični.

"Taj gen zove se PSPH, to je skraćenica koja je vezana za njegovu funkciju, ono što je nama bilo zanimljivo. Geni proizvode proteine koji dalje čine ono po čemu se razlikujemo, kako mi funkcionišemo. Protein koji taj gen proizvodi se zove Serb, to je nama bilo vrlo uzbudljivo, iako je potpuno slučajno. Naziv potiče po serium B proteaza, pa se skrati na Serb. Ali od 24.000 gena koliko ima, da baš mi u Srbiji imamo tu razliku, to je koincidencija, ali vrlo uzbudljiva", rekla je ona.

"Imamo značajna naučna otkrića, otkrili smo da postoje varijante gena koje nisu bile poznate u velikim bazama podataka kod nas. Sve više gentskih istraživanja to otkriva, male zemlje, male populacije nisu bile predmet istraživanja, ali se ta neravnopravnost koja postoji sada sve više ispravlja", rekla je doktorka.

Dr Veljković podvlači i važnost ovakvih istraživanja.

"Veoma je važno da znamo genetsku strukturu zato što se te informacije koriste da bi se pravile personalizovane terapije. Medicina sve više ide ka tome da vi dobijete terapiju koja odgovara baš vama, koja je 'skrojena' prema sebi, zbog toga je osnova vaša genetska slika, ali treba da znamo i kakva je slika vaše populacije, da bismo znali da li je ta varijanta česta i bezopasna, ili je veoma retka pa treba obratiti posebnu pažnju", rekla je ona.

Ako je neki gen čest, moguće je da je u korelaciji s bolešću, kao kod nas imamo povišenu učestalost kardiovaskularnih bolesti.

"Nije samo jedan gen uzročnik nekih bolesti. Ponekad jeste, ali najčešće nije već više različitih gena je potrebno udruženo da deluju, pa kad se tome doda stil života, nastaje neka bolest", kaže ona.

"Genetika mnogo pomaže, ali mi moramo da znamo da možemo i sami da utičemo na to", rekla je doktorka.

Ovo istraživanje će pomoći u određivanju terapije

"Prvi je korak na tom putu, treba da radimo mnogo više, da imamo više ispitanika i da istražimo mnogo više gena. Važno je bilo početi, staviti nas na ovu genetsku mapu, jer velike farmaceutske kompanije prave terapije uzimajući u obzir sve što postoji na svetu. Ako niste uključeni, vi uzmete kako ste dobili", rekla je ona.

Da li su Srbi genetski skloni visokom krvnom pritisku?

"Pa, ovako, mi to nismo istraživali, već da li geni koji su kod nas učestali imaju veze sa povišenim pritiskom. Ali druga istraživanja, naših kolega, pokazuju da je to toliko učestala patologija kod nas da bi je trebalo vrlo ozbiljno istražiti", rekla je ona.

Važe li ova pravila samo za Srbe, ili zapravo za region?

"Istraživali smo za našu zemlju, ali geni ne poznaju granice, to jeste tačno. Mi nismo još istražili za Balkan, ali verujem da se i okruženje time bavi", rekla je ona.

"Razlikujemo se u velikom broju gena koji je povezan sa imunskim odgovorom, mislim da tu treba posebno da istražimo. Imunski odgovor je važan za mnoge stvari, ne samo za koronu već i karcinome, koji užasno opterećuju našu populaciju", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: