Otkriveni neočekivani simptomi omikron soja i kliničke slike

Zbog vest o pojavi novog soja koronavirusa nazvanog omikron svi brinu. Međutim, prema informacijama koje su do sada poznate o toj varijanti, nema preteranog razloga za brigu.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Još mnogo toga se ne zna o omikronu i trebaće nekoliko nedelja da se o ovom soju nešto više sazna, ali prema informacijama koje su poznate iz Južne Afrike, gde se soj pojavio, do sada uzrokuje samo lakše do srednje teške oblike bolesti.

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavila je za Rojters da većina obolelih za sada nema tešku kliničku sliku, mada to ne znači da je nemoguće da se to desi.

"Kada je reč o ozbiljnosti, videli smo izveštaje koji pokazuju da omikron izaziva blage do teških oblika bolesti. Postoje neke indikacije da su simptomi blagi kod mnogih pacijenata, ali opet, još smo u prvim danima. Pratimo situaciju, a istina je i da je povećan broj hospitalizovanih u Južnoj Africi, ali opet, to može biti i zbog same činjenice da je povećan i broj obolelih. Ako imate više obolelih, više će biti i hospitalizovanih", rekla je savetnica SZO dr Marija van Kerkove.

Doktorka iz Bocvane, jedne od prvih zemalja u kojima je potvrđen ovaj virus, kaže da 16 od 19 zaraženih nema simptome, a troje preostalih ima "veoma blage" simptome. Takođe, tamošnji lekari tvrde da su svi zaraženi omikronom već ozdravili.

Simptomi

Već smo svi naučili kakve to simptome izaziva koronavirus – uporan kašalj, visoku temperaturu, gubitak čula ukusa i/ili mirisa....

Međutim, prema onome što je do sada poznato, omikron najverovatnije izaziva nešto drugačije simptome. Dr Anželik Kece, doktorka koja je prva prijavila "čudne" simptome kod obolelih u Južnoj Africi, nakon čega je otkriven novi soj, navela je tri simptoma koja su zajednička većini – umor, bolovi u mišićima i telu, glavobolja.

Ona je takođe istakla da, za razliku od zaraženih delta sojem, niko od zaraženih omikronom nije prijavio gubitak čula ukusa i mirisa.

Ipak, moraće da prođe neko vreme kako bi se znalo više o simptomima koji ukazuju na omikron.

Kada je reč o tome zašto novi soj daje blaže simptome, stručnjaci smatraju da je razlog tome možda to što je dosta vakcinisanih, pa cepiva oslabljuju virus, a drugi razlog je što su zaraženi uglavnom mlađi.

Takođe, jedna od mogućih teorija je i da su mutacije zapravo oslabile virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu