Omikron u Španiji otkriven u kanalizaciji

Zdravstvene vlasti u španskoj regiji Katalonija saopštile su danas da su otkrile potencijalne tragove soja koronavirusa omikron u uzorcima otpadnih voda krajem novembra.

Zdravlje

Izvor: nezavisne.com

Sreda, 01.12.2021.

18:29

Default images
Foto: Profimedia

Ako se potvrdi, to bi značilo da je varijanta bila prisutna u Kataloniji pre ili u isto vreme kada je prvi put prijavljena u južnoj Africi pre sedam dana.

Naučnici strahuju da bi ova varijanta sa velikim brojem mutacija mogla da se odupre vakcinama i produži pandemiju, koja traje skoro dve godine.

Španija je otkrila dva slučaja ove varijante i očekuje se da će potvrditi još dva do kraja nedelje, ali svi su se javili kod ljudi koji su posetili zemlje u kojima je omikron potvrđen.

"U ovom trenutku ono što imamo su znakovi. U nekim oblastima Katalonije postoje neki uzorci sa specifičnim mutacijama povezanim sa ovom varijantom", rekla je regionalna šefica javnog zdravlja Karmen Kabezas na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da bi uzorci mogli biti kompatibilni i sa alfa varijantom. Pi-si-ar testovi genetskog sekvenciranja će utvrditi da li je omikron, čije je prisustvo u južnoj Africi objavljeno 25. novembra, već u to vreme kružio Katalonijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: