Nove vakcine za omikron? Direktor Bionteka: "Znaćemo za dve nedelje"

Nakcina kompanija Fajzer i Biontek protiv kovida će verovatno ponuditi snažnu zaštitu od težeg oblika ove bolesti prouzrokovane novim sojem virusa omikron, saopštio je izvršni direktor Bionteka Ugur Sahin.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

On je potvrdio da su u toku laboratorijske analize krvi ljudi koji su primili dve ili tri doze vakcine Fajzera i Bionteka, koje će u naredne dve nedelje dati odgovor da li su njihova antitela efikasna protiv omikron soja ili su potrebne nove vakcine.

Direktor Moderne: "Neće biti isto kao za deltu"

"Mislimo da je verovatno da će osobe koje su primile ovu vakcinu imati značajnu zaštitu od teških oblika bolesti izazvane sojem omikron", rekao je Sahin za Rojters.

On je pojasnio da se pod teškim oblikom bolesti podrazumeva onaj koji zahteva bolničku ili intenzivnu negu, a očekuje da će laboratorijski testovi pokazati slabiju efikasnost vakcine u smislu da spreči blage i umerene oblike bolesti zbog omikrona, ali da je teško u ovom trenutku predvideti u kom stepenu će to biti.

Sahin je još rekao da njegova kompanija Biontek ubrzano radi na unapređenoj verziji svoje vakcine, iako još nije poznato da li će to biti potrebno.

Naučnici sa britanskog Univerziteta Oksford poručili su danas da nema dokaza da antikovid vakcine neće sprečiti ozbiljniji tok bolesti izazvan omikronom, ali i da su spremni da brzo razviju modifikovanu verziju vakcine sa kompanijom Astrazneka, ukoliko bude potrebno.

Ranije u toku dana, direktor Moderne Stefan Bansel izjavio je da će antikovid vakcine verovatno biti manje efikasne protiv omikrona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu